|  Mladina 52  |  Kultura

Revolver

Šesta Fabula - Od 12. januarja do 13. februarja bo v devetih slovenskih mestih potekal šesti mednarodni festival zgodbe Fabula, na katerem se bo zvrstilo več kot 50 kulturnih dogodkov. V središču pozornosti bodo tudi tokrat svetovno priznani avtorji, ki bodo gostovali na festivalu. Osrednji literarni fokus bo namenjen katalonski literaturi, ki bo pospremljena z branjem avtorjev, predavanji, filmskimi projekcijami ...

Vse je v perspektivi
- Leto se izteka, nekatere publikacije, izdane že ob njegovem začetku, pa so še vedno vredne branja. V poročilu o poslovanju RTV Slovenija v letu 2007 smo denimo naleteli na podatek, da je ta “iz leta v leto zanimivejša za slovenske medije (elektronske, tiskane in spletne). V letu 2007 smo zabeležili 8.037 objav, kar je za 8 odstotkov ali 588 objav več kot v letu 2006. Trend števila objav v medijih je naraščajoč in to se bo nadaljevalo tudi v prihodnosti”. To bo sicer pokazalo šele poročilo o poslovanju v letu 2008. Vprašanje pa je, ali se ne bo RTV tudi v njem izognila podatku, koliko objav je bilo naklonjenih nacionalki in koliko jih je bilo kritičnih do njenih upravljavskih in programskih odločitev.

Živel strip - Združenje Vivacomix iz Pordenona in revija Stripburger iz Ljubljane razpisujeta nagradni tekmovalni mladinski stripovski natečaj v okviru dogodka Viva i Fumetti - Živel strip. Na natečaj se lahko prijavijo osnovnošolci in dijaki srednjih šol iz dežele Furlanije - Julijske krajine in iz Slovenije. Natečaj je razdeljen v dve kategoriji: strip in animacija, prijaviti pa je mogoče stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki, vključno z računalnikom (glavna junaka zgodb naj bosta maček Omar, ki ga je ustvaril Matej Kocjan - Koco in Ferrage italijanskega avtorja Massimiliana Gosparinija), in animacije, izvedene v klasični ali računalniški tehniki (te so lahko poljubnih tem, s poljubnimi karakterji). Rok za prijavo je 1. april 2009.

Prepovedan smeh? - Čeprav naj bi bil smeh pol zdravja, zapornikom v enem najstrožje varovanih britanskih zaporov Whitemoor Prison grozi ukinitev delavnice komedije in stand-upa. V medijih so jim namreč očitali, da se obsojenci za najhujša kazniva dejanja v zaporu zabavajo na račun davkoplačevalcev, potem pa se je oglasil še pravosodni minister, češ da je to popolnoma nesprejemljivo, ker naj bi bili zapori prostor za kaznovanje in prevzgojo. Organizatorji delavnice so očitke zavrnili kot smešne. Kot pravijo, s komedijo spodbujajo pozitivno razmišljanje pri zapornikih in zmanjšujejo njihovo jezo, to pa lahko pomaga pri njihovi lažji integraciji v družbo po prihodu iz zapora. Prepričani so tudi, da nikogar ne bi zmotilo, če bi pripravili »navadno« gledališko delavnico, ki ima zelo podobne učinke.

YU-turneja Radia Študent - Radio Študent je v teh dneh na glasbeno-filmsko-likovni turneji po državah zahodnega Balkana, na kateri sodelujejo jazz punk trio Žoambo Žoet Workestrao, Igor Hofbauer z razstavo plakatov, stripov in naslovnic, produkcija Otompotom s projekcijo izbora kratkih filmov ter Dragan Vuković in Tomaž Zaniuk z DJ-programom. Začeli so v Murski Soboti, nadaljevali v Vrbovcu, Zagrebu in Beogradu, zdaj pa jih čakajo še Pančevo (24. 12.), Zrenjanin (25. 12.), Banjaluka (26. 12.), Mostar (27. 12.) in Split (28. 12.).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.