Zbliževanje

Razlike med visokimi poslanskimi in nizkimi sodniškimi plačami se bodo zmanjšale

Bodo sodniki in Zalar kmalu spet nazdravljali?

Bodo sodniki in Zalar kmalu spet nazdravljali?
© Borut Krajnc

V več kot pol leta trajajočem sporu med sodniki in izvršilno vejo oblasti je prvi korak vendarle naredil minister za pravosodje Aleš Zalar in sodnikom ponudil konkretne predloge za reševanje njihovih plač in statusa nasploh. Glavni poudarek novih izhodišč so višje in fiksne plače za sodnike.
Z višanjem sodniških plač se vzpostavlja primerljivost teh plač s poslanskimi in ministrskimi, ki jo je nedavno že drugič zapovedalo ustavno sodišče, Janševa vlada pa ves čas ignorirala. Gradivo, ki zdaj čaka na potrditev vlade, sicer predvideva še odpravo nesorazmerij med plačami sodnikov in predsednikov sodišč, odpravo sistema rednih napredovanj ter uvedbo direktorjev sodišč. Virantov variabilni del, ki je uspešnost sodnikov meril zgolj s količino opravljenega dela, je preteklost. Ker pa se obeta recesija, bo prav denar, ki bo ostal zaradi odprave plačevanja delovne uspešnosti in povečanega obsega dela, edina razpoložljiva masa za povečanje fiksnih plač. Dodatni blažilec finančnih posledic povišanja plač pa bo sprememba sistema napredovanja za sodnike. Če je do zdaj prvostopenjski sodnik lahko napredoval tudi do dvanajstkrat, bosta po novem na vsaki stopnji le še dva plačna razreda, posledično možnost le enega napredovanja, in sicer le ob imenovanju v sodnika svetnika.
Edina novost, ki ni neposredno povezana s plačami, naj bi sodiščem pomagala iz rdečih številk. Nova vodstvena funkcija - direktorji sodišč bi bili menedžerji in bi tako vlogo poslovodij sodišč opravljali uspešneje kot doslej predsedniki sodišč, ki so po osnovni izobrazbi sodniki. Merilo za uspešnost direktorjev pa bi bil poslovni rezultat njihovega sodišča. In sodišča, ki ne bodo v rdečih številkah, bodo seveda lahko več denarja namenila nazaj v plače svojih zaposlenih. Sprememba sicer napoveduje korak h kasnejši podrobnejši racionalizaciji določenih sodnih pravil, ki po nepotrebnem akumulirajo stroške.
Stavkovni odbor Slovenskega sodniškega društva sicer opozarja, da Zalarjevega predloga še ne morejo šteti za konkreten vsebinski predlog. Bela stavka se zato nadaljuje. Vendar pa sta predsednica društva Janja Roblek in član stavkovnega odbora Miodrag Đorđevič že javno prikimala Zalarjevi rešitvi.
Potem ko je že pred časom svoje plače zamrznila izvršilna oblast, bodo podobno v kratkem storili tudi poslanci. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je namreč napovedal varčevanje državnega zbora na vseh postavkah. Tudi pri plačah, ki se bodo celo znižale, in sicer naj bi se vsi poslanci preselili en plačni razred nižje. Poslanci bodo šli torej malo dol, sodniki malo gor, pa se bo počasi odpravilo Virantovo plačno nesorazmerje, ki je sodnike najbolj motilo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.