Michael Baigent & Richard Leigh: Skrivna Nemčija

Založba Učila International, Tržič, 2008, 32.90 €

+ + + +

Med letoma 1921 in 1945 naj bi zabeležili kar 46 resnih poskusov atentata na Hitlerja. Jasno, niti en ni uspel. Običajno je zatajal eksploziv. Častniki, ki so se Hitlerja namenili ustreliti med obedom, so si v zadnjem trenutku premislili, ker se za častnika ne spodobi, da bi koga ubil med obedom. Hoteli so najeti poklicnega morilca, pa se jim je zatresel glas. Generalpolkovnik Kurt von Hammerstein, ki je imel fiksno idejo, da bo ubil Hitlerja, je prej umrl za rakom. Nekoč so mu podtaknili eksploziv, toda atentat potem v zadnjem trenutku odpovedali, ker tam, ob Hitlerju, ni bilo tudi Himmlerja - imeli so fiksno idejo, da morajo ubiti oba hkrati. Če bi umrl le Hitler, Himmler pa bi preživel, bi bilo tako, kot da je Hitler preživel. Pri tej zaroti je sodeloval tudi grof Claus von Stauffenberg, eden izmed najbolj karizmatičnih poveljnikov Tretjega rajha, ki mu je leta 1944 vendarle uspelo detonirati eksploziv, pa četudi neuspešno - Hitler je preživel. Stauffenberg je sicer sprožil masivno operacijo »Valkira«, s katero naj bi zrušili nacistični režim, toda ko se je razvedelo, da je Hitler preživel, so zarotnike po hitrem postopku likvidirali, tudi Stauffenberga, ki je pred strelskim vodom kriknil: »Naj živi naša Skrivna Nemčija!« Do tu je zgodba bolj ali manj znana. Od tod naprej pa jo prevzameta Michael Baigent & Richard Leigh, avtorja Skrivne Nemčije, bolj znana po bestsellerju Sveta kri in sveti gral, ki je bil osnova za DaVincijevo šifro. Točno, v zaroti proti Hitlerju je bilo več, kot vidijo oči. Že podnaslov pove vse: Stauffenberg in mistična zarota proti Hitlerju. Specifično: Stauffenbergov poskus atentata na Hitlerja je bil enciklopedični povzetek mističnih, ezoteričnih, okultnih, poganskih, »templjarskih« tokov nemške duhovnosti, ki so se zlili v ekstatični poeziji Stefana Georgeja, sokratskega mojstra, čigar najbolj fanatični učenec je bil prav Stauffenberg. George je - podobno kot Goethe - trdil, da se Nemčija ne more širiti ozemeljsko, ampak le kulturno, duhovno. In tako Nemčijo si je predstavljal Stauffenberg, ko je na svojo smrt - in na svoje kristusovsko samožrtvovanje - pogledal iz prihodnosti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.