Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 2  |  Kultura  |  Film

Joe Strummer - Prihodnost ni napisana + Hudič in Daniel Johnston

Julien Temple Joe Strummer, Mick Jones, Johnny Depp, Jim Jarmusch + Jeff Feuerzeig Daniel Johnston, Mabel Johnston, Bill Johnston, Margie Johnston

Joe Strummer - Prihodnost ni napisana

Joe Strummer - Prihodnost ni napisana

Joe Strummer, genij punka, tekstopisec, pevec in bazično šef benda Clash, dokumentarca Joe Strummer - Prihodnost ni napisana ni dočakal: umrl je pred dobrimi šestimi leti, pri petdesetih. Toda če bi ga dočakal, bi ob njem gotovo zacepetal in zadrgetal, kajti Templov doku izgleda kot punk štikel - energičen, surov, bučen. Tu ni praznih, slepih, okrasnih kadrov - v vsakem kadru se zgodi zgodovina. Doku je zmontiran tako, kot da je arhivske posnetke posnel Julien Temple, britanski auteur, ki je sicer znan po mnogih filmih (Absolutni začetniki) in mnogih videih in ki je za Strummerja in njegove naredil to, kar je z dokumentarcem The Filth and the Fury naredil za Sex Pistols: spremenil jih je v objekt nostalgije, v fetiš prekinjene prihodnosti, ki je obtičala nekje med Živalsko farmo, Podivjanim bikom in letom 1984. Vsi - in Temple angažira mnoge pričevalce, vključno z Johnnyjem Deppom - se spominjajo vsakega trenutka, kot da so si vse, kar je bilo povezano s Strummerjem, sproti zapisovali. Strummer je vedel, da bo preživel le, če bo ustanovil svoj gang, hja, svojo bando, svoj bend - ni pa vedel, da je ustvaril skupnost. Tudi Daniel Johnston ne ve, kaj je ustvaril, pa ni mrtev. Johnston, biografiranec dokuja Hudič in Daniel Johnston, je glasbeni genij, ki ga je Kurt Kobain slavil kot »največjega živečega tekstopisca«, obenem pa manični depresivec, nagnjen k haluciniranju in izbruhom tesnobe, nagajivi otrok fundamentalističnih staršev, vdano obseden s sošolko, ki se je že zdavnaj poročila z drugim, turbulentni hiperaktivist, ki ve, da mora biti umetnik bolan (ali pa nor), če hoče preživeti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.