Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 3  |  Kultura  |  Film

Tajfun + Nasilno mesto

Kyung-Taek Kwak Dong-Kun Jang, Jung-Jae Lee, Mi-youn Lee Seung-wan Ryoo Seung-wan Ryoo, Doo-hong Jung, Lee Beom Soo

Tajfun

Tajfun

Pirati so zadnje čase spet hit, toda s tem ne mislim na Jacka Sparrowa in njegove karibske veseljake, ampak na somalijske pirate, strah in trepet tankerjev in trgovskih ladij. Tak high-tech pirat je diabolični Sin (Jang Dong-Gun), le da ne terorizira obal Somalije, ampak korejski polotok - obe Koreji, severno in južno, komunistično in kapitalistično. Po rodu je sicer severni Korejec, o eni in drugi Koreji, kaj šele o »združeni« Koreji, pa nima več nobenih iluzij, zato sklene, da ju bo spremenil v apokaliptično verzijo Černobila. Sin je antagonist, ki čaka na dobrega protagonista - okej, na nekoga, ki ga bo ustavil. Tajfun je korejski akcijski epos, pravi ringelšpil upočasnjenih baletov in mano-a-mano koreografij, ki se končajo na tankerju - sredi tajfuna. Ko je to videl Michael Bay, se je, vsaj tako domnevam, prijel za rimejk. Ali pa je imel občutek, da je že sam posnel original, čigar rimejk je Tajfun. Nič, niti Hollywood ne zna Hollywooda tako dobro spremeniti v Hollywood, kot znajo to Korejci. Kar potrjuje tudi Nasilno mesto, v katerem se velemestni fu detektiv (Doo-hong Jung) vrne v rojstni kraj, da bi se maščeval tipom, ki so umorili njegovega prijatelja. Vmes sreča Scorsesejeve Dobre fante, Hillove Bojevnike podzemlja, De Palmove Nedotakljive, Woojevega Killerja, hongkonški fu sedemdesetih in ves tisti ritualni fetišizem, ki se tako dobro prilega formatu Nintenda. Tajfun in Nasilno mesto sta akciji, ki bi Stevenu Seagalu vrnili mladost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.