Damjana Kolar

 |  Mladina 6  |  Kultura

Gibanica

Bienalna platforma slovenskega sodobnega plesa

Bara Kolenc: Atelje

Bara Kolenc: Atelje
© Nada Žgank

Od 19. do 22. februarja bo na različnih prizoriščih v Ljubljani (Cankarjev dom, Stara elektrarna, PTL, Gledališče Glej, Atrij SAZU) potekala že četrta edicija Gibanice, ki bo prikazala nove koreografske in plesne stvaritve ustvarjalcev, ki šele začenjajo svojo umetniško pot ali pa so že mednarodno priznani. Selektorji letošnjega festivala Amelia Kraigher, Barbara Novakovič in Samme Raeymaekers so v tekmovalni program uvrstili dvanajst predstav, v spremljevalni program pa osem. Gre za široko paleto plesnih žanrov, praks, estetik in avtorskih pristopov, od čistega plesa, plesnega performansa, improvizacijskih plesnih oblik do plesnega gledališča; od solo miniaturk do produkcij z desetimi plesalci.
Več nam je povedala Nataša Zavolovšek, izvršna producentka Gibanice: “Ime Gibanica izhaja iz glagola gibati. Je sladka, kratka, raznovrstna in pregledna. Gibanica je osrednji slovenski plesni dogodek, ki vsako drugo leto združuje tako uveljavljene koreografe kot tudi perspektivne ustvarjalce mlajših generacij. Za domačo publiko je to možnost za intenzivno srečanje s kvalitetnimi kreacijami slovenskega plesa, hkrati pa je to tudi enkratna priložnost za populariziranje sodobnega plesa, odpiranje vrat novi publiki. Za tujo publiko, selektorje in direktorje plesnih institucij po Evropi in drugod, pa je to odlična prilika, da dobijo pregled in uvid v slovenski ples, spoznajo njegovo razvejanost in različne oblike. Štirje dnevi, 20 predstav, 120 umetnikov, pet prizorišč, pet evrov, želimo si polnih dvoran.” Več na: www.exodos.si.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.