Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 6  |  Kultura  |  Film

Repriza

Joachim Trier Espen Kloumann Høiner, Anders Danielsen Lie, Viktoria Winge

/media/www/slike.old/mladina/dvdrepriza.jpg

 

Repriza, briljantni debi von Trierovega žlahtnika, je norveški Faust, le da 23-letna prijatelja Erik (Espen Kloumann Høiner) in Philip (Anders Danielsen Lie) ne skleneta kupčije z Mefistom, ampak z Muzo: na vsak način hočeta uspeti kot pisatelja. Problem je v tem, da Philip uspe, in to takoj, hja, prehitro, Erik pa ne. Philip od prehitrega uspeha zboli: ko medijska glorifikacija mine, izgleda kot kak vojni veteran, ki ga muči posttravmatični stres. In to, da je povsem obseden s svojo punco Kari (Viktoria Winge), ga dela še bolj tesnobnega in depresivnega. Odnos med njim in Erikom se spremeni, tako da imate občutek, da živita v paralelnih svetovih, zato vas ne bi smelo presenetiti, če bi se na koncu, v finalnem twistu, izkazalo, da sta ena in ista oseba. Toda ko se premaknemo v Pariz, se izkaže, da to ni norveška verzija Kluba golih pesti in da sta Erik in Philip de facto Jules in Jim - in da je Repriza v resnici repriza Truffautove klasike o punci, ki pride med dva prijatelja, heh, pisatelja. V paketu z uspehom, kulturo slave in slo po happy endu, ki fantazijsko - in metafikcijsko organizirano - evforijo spremenijo v postkoitalno melanholijo, s kakršno se ponavadi konča spopad civilizacij. Prijateljstvo vedno vse pokvari.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.