Borut Mekina

 |  Mladina 7

Svetovalci za odpuščanje

Kdo so ljudje, ki služijo stotisoče evrov na račun podjetij v težavah?

Iskraemeco, Elan, Mura … Sto tisoč evrov tukaj, sto tisoč evrov tam. Daniel Planinšec, odvetnik, ki si ga lahko privoščijo predvsem podjetja v težavah.

Iskraemeco, Elan, Mura … Sto tisoč evrov tukaj, sto tisoč evrov tam. Daniel Planinšec, odvetnik, ki si ga lahko privoščijo predvsem podjetja v težavah.
© Miha Fras

Lani je ostalo v Muri brez dela 300 ljudi, januarja jih je tovarno zapustilo še 50, letos pa naj bi se skupno število odpuščenih povečalo na kar 676 delavcev. Zgodba je znana. Problem ni omejen zgolj na eno podjetje, ampak kar na celotno regijo, ki s podjetjem »diha«. Manj znano pa je, da je mogoče na račun tako imenovanega nujnega prestrukturiranja, krčenja podjetja ali celo odpuščanja tudi odlično zaslužiti. Kot so nam pojasnili v Muri, so v podjetju po tem, ko jih je zapustil prejšnji predsednik uprave Borut Meh, leta 2007 sklenili svetovalno pogodbo z Dragom Keršičem. Keršič naj bi Muro iz proizvodnega obrata poskušal preoblikovati v nekakšen logistični holding. A neuspešno. Nato so maja lani pogodbo sklenili z mariborskim svetovalnim podjetjem »Prof. dr. Ferk & Partner«. Koliko je za svoje storitve dobil Keršič, nam ni uspelo izvedeti, podjetju Prof. dr. Ferk & Partner pa bi lahko Mura po naših ocenah za »prenovo poslovnih procesov« plačala do 175 tisoč evrov.
Preveč? Mura je zgolj eden izmed zadnjih, aktualnih primerov. Drug primer je Skimar oziroma Elan. Tudi Elan je podjetje, ki zaradi racionalizacije poslovanja odpušča delavce. In kot se je izkazalo, je tudi pri tem projektu sodeloval svetovalec Drago Keršič, ki naj bi za 150 tisoč evrov izdelal program reorganizacije. Svetovalni stroški v Elanu so samo v lanskem letu znašali 750 tisoč evrov, v njih pa sta, kot je znano, sodelovala še dva mariborska odvetnika, Rajko Vrečar in Daniel Planinšec. Rezultatov njihovega dela, zanimivo, razen nadzornikov, ki o tem nočejo govoriti, nihče prav dobro ne pozna. Tudi predsednik sindikata Skimar Dušan Ferjan ne. Da je šlo pri svetovanju družbi enostavno za šarlatanstvo, to oceno smo ponudili mi, Ferjan ne želi trditi, ker so mu uporabo pregrobih besed zaradi morebitnih tožb odsvetovali. Strinja pa se, da je, glede na rezultat vseh preplačanih analiz, izkupiček »nesprejemljiv«. Če bi rezultati skoraj milijon evrov vredne reorganizacije obstajali, bi jih konec koncev morali jasno videti.
Tretji primer je usoda šivilj v tovarni Beti. Omenjeno belokranjsko podjetje, ki je tudi gospodarski temelj Metlike, je nedavno »likvidiralo« eno od svojih hčerinskih družb in odpustilo 50 šivilj, ta teden pa naj bi obvestila o prenehanju delovnega razmerja dobilo še 20 delavk, ker bi naj bile predrage. Morda gre za še en primer tekstilnega podjetja, ki izgublja konkurenčni boj s cenejšimi vzhodnoevropejskimi ali kitajskimi delavci. A tudi v tem primeru so imeli od »odpuščanja« koristi predvsem svetovalci. Ti so za projekt racionalizacije samo leta 2006 dobili več kot 100 tisoč evrov. Kot kažejo dokumenti, ki so jih pridobili na RTV, je Beti leta 2006 naprej sklenila 95 tisoč evrov vredno svetovalno pogodbo z mariborskim podjetjem Prof. dr. Ferk & Partner, v imenu katerega je sprva delal svetovalec Drago Keršič. Kasneje istega leta pa je podjetje sklenilo še samostojno pogodbo z omenjenim svetovalcem iz Maribora za 11 tisoč evrov, s katerim še danes sodelujejo. Če so bili v letih 2007 in 2008 zneski podobni, je Keršič zaslužil skoraj 300 tisoč evrov. Dogovor z omenjenim svetovalcem naj bi se nanašal »na celovito optimizacijo podjetniških procesov« v likvidirani Beti Moda. Nekako tako se v strokovnem žargonu imenuje odpuščanje, bi lahko sklenili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.