Peter Petrovčič

 |  Mladina 8  |  Politika

Impropelacija

Razlog za prvo interpelacijo so izbrisani

Ministrica s predstavniki izbrisanih in nevladnih organizacij

Ministrica s predstavniki izbrisanih in nevladnih organizacij
© Borut Peterlin

Tri mesece po nastopu nove vlade je SDS že spisala prvo interpelacijo. Ne glede na to, da že od uradnih volilnih rezultatov naprej vladi dnevno očitajo napačne, premajhne in prepočasne ukrepe proti ekonomski krizi, prve interpelacije niso spisali zoper finančnega ministra, ministra za delo ali ministra za gospodarstvo. Spisali so jo zoper notranjo ministrico z enim samim očitkom - izbrisani.
Hkrati z interpelacijo pa so v zakonodajno proceduro še enkrat vložili tudi svoj ustavni zakon. Ponujajo ga kot izhod v sili; če koalicija nanj pristane, bodo umaknili interpelacijo. Čeprav je že sama interpelacija precej prozorna, saj je napisana in argumentirana tako slabo kot malo interpelacij doslej, pa je še bolj prozoren ponujeni izhod v sili. Preočitno gre za past, ki je nastavljena izključno predsedniku vlade Borutu Pahorju. Če je resnično pripravljen na pogovore, bo pripravljen na kompromis predvsem pri pomembnih vprašanjih. Vsaj eno pri tem pa je že skupno opoziciji in koaliciji: strinjata se, da gre za pomembno zadevo. Dovolj za začetek novih pogajanj o izbrisanih? Pahor pravi, da ne. Že v prvem odzivu na interpelacijo je notranji ministrici Katarini Kresal namreč obljubil brezpogojno podporo. Tudi sicer bi kakršen koli odmik od dosledne implementacije ustavne odločbe na strani SD pomenil spremembo stališča trdega jedra stranke. Tudi odzivi drugih koalicijskih strank so nedvoumni, podpore interpelaciji ne bo. Torej bo spet šlo predvsem za »šou« in nabiranje javnomnenjske podpore, škoda je le, da se to znova dogaja ob vprašanju, ki močno polarizira volivce.
Ker opozicijo v tem mandatu poleg SDS sestavljata le še SNS in SLS, je v zraku samo eno vprašanje: kako bodo glasovali poslanci slednje. In kaj SDS sploh očita v interpelaciji, ki ji bodo prikimali nekateri poslanci z dvigom rok za razrešitev interpelacije? Strinjali se bodo, da naj ministrico doleti razrešitev, ker izbrisanih ne naslavlja s »t. i. izbrisani«. Razrešena naj bo, ker izbrisanim ne bo prepovedala, da bi šli po pravico na sodišče. Pa zato, ker bo s svojim početjem »ogrozila sistem javnih financ, vključno z uresničevanjem socialnih dobrin« prav v času ekonomske krize. In zato, ker sploh sledi stališču ustavnega sodišča o izbrisu, ki je po njihovem mnenju napačno. In, ne nazadnje, kljub temu da so bili izbrisani izbrisani prav zato, ker niso hoteli prevzeti slovenskega državljanstva, naj bo po mnenju podpornikov interpelacije Kresalova razrešena, ker so na ministrstvu našteli več izbrisanih, kot je veljalo doslej, in si s tem zagotovili nove »zanesljive volivce strank tranzicijske levice«?!?
Če torej povzamemo, interpelacija v bistvu vsebuje en sam očitek - uresničevanje ene izmed odločb ustavnega sodišča. Da, po mnenju podpisnikov in podpornikov interpelacije je to očitek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.