Veljko Njegovan

 |  Mladina 8  |  Kultura  |  Plošča

Telefon Tel Aviv: Immolate Yourself

2009, Bpitch Control

Elektronski duo, ki prihaja iz New Orleansa, ustvarja in deluje pa v Chicagu, je nekaj dni po objavi tretje studijske plošče Immolate Yourself zapustila boljša polovica. Charlesa Cooperja, ki poleg Joshue Eustisa sestavlja ustvarjalno jedro skupine, so prejšnji mesec našli mrtvega v Chicagu. Ravno v času, ko je duo izdal verjetno najboljši plošček doslej. Cooper in Eustis sta že v devetdesetih letih raziskovala zmogljivosti sodobne elektronske glasbe, pri čemer sta se največ osredotočala na delo z računalniškimi programi za izvajanje glasbe. Na prvencu Fahrenheit Fair Enough (2001) sta predstavila rezultate tega raziskovanja, ki je žanrsko večinoma temeljilo na IDM-ju z opazno primesjo lomljenih, sinkopiranih ritmov. Nagnjenost k eksperimentiranju z različnimi žanri je še bolj prišla do izraza na naslednjem albumu. Map of What Is Effortless (2004) je bil plošček, na katerem sta se Cooper in Eustis opazno oddaljila od opojnih, ambientalnih zvokov in zašla v nekoliko komercialnejše vode, k čemur je zagotovo pripomogla vpeljava gostujočih vokalov. Eklektična mešanica različnih žanrov je izražala nadaljnje raziskovanje sodobne elektronske glasbe, v katero sta vključila opazno dozo soula, r'n'b-ja in trip-hopa, kar je nekoliko zamajalo konsistentnost izdelka, ki je s tem samo pridobil poslušljivost. Telefon Tel Aviv se po petletnem premoru, med katerim je duo pri dosedanji založbi Hefty izdal kompilacijo remiksov Remixes Compiled (2007), vrača s stvaritvijo, ki se precej razlikuje od prejšnjih dveh. Prej sta Cooper in Eustis večinoma ustvarjala z računalniškimi orodji, tokrat pa se veliko bolj posvečata značilnim zvokom analognih sintetizatorjev, saj ti prevladujejo v večini skladb. Eksperimentiranje z različnimi sempli in loopi je pospremljeno z eteričnimi vokali, ki ju tokrat, drugače kot na prejšnjem albumu, prispevata Cooper in Eustis sama. Že po prvih taktih uvodne skladbe The Birds se pojavi arpeggio, ki nas popelje v zlato obdobje pionirskih začetkov elektronske glasbe, od Kraftwerka do invazije britanskih elektro pop bendov z začetka osemdesetih, kot je denimo Human League ali celo Depeche Mode. Album se razvija v podobnem tonu, pri čemer je začinjen z uporabo različnih ritmov, zvenečimi, na trenutke zasanjanimi vokali, s korpusom različnih zvokov iz omenjenega obdobja. Kar niti za trenutek ne uniči ugleda Telefon Tel Aviva kot vrhunskega akterja sodobne elektronske glasbe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.