Vanja Pirc

 |  Mladina 8  |  Kultura

Slovenska prestolnica investicij

Medtem ko usoda univerzijade visi v zraku, je vse več vprašanj, kako potekajo priprave na drugi megalomanski projekt, ki naj bi ga izpeljal Maribor

Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor, ki bo leta 2012 evropska prestolnica kulture

Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor, ki bo leta 2012 evropska prestolnica kulture
© Marko Pigac

Kaj bo z univerzijado, največjim mednarodnim športnim tekmovanjem študentov, ki bi morala biti leta 2013 v Mariboru, še vedno ni jasno. Organizatorji bi morali svetovni študentski športni zvezi do konca lanskega junija plačati pristojbino v višini treh milijonov evrov in glede na dogovore s prejšnjo, Janševo vlado, naj bi jih zagotovila država. A postopek se je zaradi zaključka predsedovanja EU, volitev in oblikovanja nove vlade zavlekel. Vprašanje pa je, ali bo sedanja, Pahorjeva vlada v plačilo kavcije sploh privolila. Ne le zato, ker je ta velik strošek, temveč tudi zato, ker je minister za šolstvo in šport Igor Lukšič organizatorje opozoril, da so njihovi načrti, po katerih bi za potrebe univerzijade prekopali ves Maribor z okolico in za to z investicijami vred odšteli okoli 300 milijonov evrov, pretirani. Po njegovem bi jih morali v času vsesplošnega varčevanja postaviti na realnejša tla. Svetovna študentska športna zveza je rok za plačilo pristojbine sicer podaljšala, nekoliko je omilila tudi merila glede vrste športnih prireditev, zato naj vsaj gradnja skakalnice ne bi bila več »nujna«, poleg tega pa so zanimanje za prevzem univerzijade že izrazila druga mesta.
A univerzijada ni edini mednarodni projekt ogromnih razsežnosti, ki se v prihodnjih letih obeta Mariboru. Leto pred univerzijado, leta 2012, bo Maribor nosilec projekta Evropska prestolnica kulture (EPK), ta pa, drugače od univerzijade, ki je v športnem vrednostnem sistemu vendarle tretjerazredni dogodek, velja za enega največjih in najpomembnejših kulturnih projektov na ravni EU. Slovenija bo ta celoletni projekt čez tri leta skupaj s portugalskim mestom Guimaraes gostila prvič. Ker se v Mariboru zdaj zapleta s pripravo univerzijade, se mnogi sprašujejo, ali ni morda ogrožena tudi izvedba drugega projekta. Organizatorji in drugi poznavalci razmer namige odločno zavračajo, češ da projektov nikakor ne gre metati v isti koš. Projekt, ki so ga krajše poimenovali EPK 2012, naj bi potekal na povsem drugačni ravni in vsakršen preplah naj bi bil odveč.
Vprašanje pa je, ali to drži ali so v Mariboru le pretirano pomirjujoči. Nekateri so prepričani, da pri pripravi predvidenih investicij prihaja do velikih zamud, spet drugi menijo, da naj bi organizatorji zanemarjali vplive gospodarske krize na ta megalomanski projekt. Kritik je toliko, da se je vredno vprašati, kaj se pravzaprav dogaja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.