Marcel Štefančič, jr

 |  Mladina 15  |  Kultura  |  Film

Romantična Angležinja

Joseph Losey Glenda Jackson, Helmut Berger, Michael Caine

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je vstal seks. Prišla sta Globoko grlo in Zadnji tango v Parizu, ki sta za seks naredila več kot vsi prejšnji filmi, Emmanuelle pa je globalno občestvo prepričala, da ga ni čez seks na letalu. Ko Sharon Stone in Michael Douglas v Prvinskem nagonu debatirata o »fuku stoletja«, verjetno slutita, da nista čisto na pravi lokaciji. No, Romantična Angležinja, posneta leto po Emmanuelle, pa je podala ločeno mnenje, ko je zelo prepričljivo in zelo zapeljivo namignila, da je prava lokacija za »fuk stoletja« lahko le lift. In to železni, kletkasti, škripajoči lift, ki krasi stari avstro-ogrski hotel v Baden-Badnu, ves patinast in oguljen od zatrtih strasti, ustavljene sle, sublimiranega seksa, zatajenih krikov in ustavljenih stavkov, ki jih skuša dokončati Elizabeth (Glenda Jackson), »romantična Angležinja«, frustrirana in zdolgočasena žena britanskega pisatelja Lewisa Fieldinga (Michael Caine). Elizabeth odide sama v Baden-Baden, toda mož, ki ga muči pisateljska blokada, ima o njej svoje fantazije, tudi tisto, da se v liftu daje dol s popolnim neznancem, enigmatičnim poetom (Helmut Berger), ki diši po nevarnosti in ilegalnosti (in heroinu). Vau! Pisatelju se inspiracija v trenutku vrne. Celo scenarij, ki kakopak temelji na tej fantaziji, začne pisati. In tudi ta film, ki ga je posnel sloviti Joseph Losey, očitno temelji na tej fantaziji. Ne brez razloga: vsi so si ga namreč zapomnili prav po tistem liftu. Kaj če le sanjamo, da seksamo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.