100 dni Sodome in Gomore

Zakaj bo Barack Obama potreboval veliko socialistične ideologije, da bo rešil kapitalizem

Amerika je v tej dekadi doživljala same strese. Najprej je dobila Busha. Potem je dobila 11. september. Potem je dobila »novega«, prerojenega, križarskega Busha. Potem je dobila prvo vojno. Potem je dobila drugo vojno. Potem je dobila vojno proti terorju. Potem je dobila finančno krizo. Potem je dobila gospodarsko krizo. In potem je dobila Baracka Obamo, prvega temnopoltega predsednika. Še pred nekaj leti je bilo to povsem nepredstavljivo, čisti sci-fi, h'woodska fikcija. Za desnico, še zlasti za njeno fundamentalistično krilo, je bil to pravi šok - nič manjši kot 11. september. A po drugi strani, v Ameriki zgodovina vedno - že od nekdaj - prihaja v ritmu in s težo 11. septembra. Vojne, atentati, paranoje, šoki, krize, stresi. Zgodovina Amerike je zgodovina stresov. Ves čas se ji ponavlja ista zgodba.
Zato ni čudno, da je psihoanaliza prav v Ameriki postala množično gibanje, tako rekoč industrija. Zato ni čudno, da je Amerika dežela vsemogočih terapij, fiksov in »programov« - desetih korakov do uspeha, enajstih korakov do sreče, dvanajstih korakov do idealnega orgazma. In zato ni čudno, da Amerika za vse svoje probleme in vse svoje krize vedno najde hitre, sunkovite, ekstremne, ekscesne rešitve. Nasilje je tu potem res nasilje. Množični pokol je tu potem res množični pokol. Vojna je tu potem res vojna. Primitivizem je tu potem res primitivizem. Konzumiranje je tu potem res konzumiranje. Akumuliranje kapitala je tu potem res akumuliranje kapitala. In katastrofa je tu potem res katastrofa. Katrina ali 11. september.
Nič, Američani se vedno zgnetejo prav tja, kjer obstaja največja verjetnost, da bo prišlo do naravne katastrofe - in seveda, svojo zunanjo politiko vedno gnetejo tako, da obstaja velika verjetnost, da se jim bo zrušila na glavo. Vprašanje, zakaj bi živel v New Orleansu, če pa vem, da obstaja velika verjetnost, da ga bo prej ali slej udaril hurikan, se vedno spodvije v vprašanje: zakaj bi živel v Ameriki, če pa vem, da bo prej ali slej doživela hud stres? Amerika živi v večnem stresu. Vprašanje je le: kako to, da še vedno ni razpadla? Kako to, da ni razpadla tako kot Sovjetska zveza? Ali pa tako kot Jugoslavija? Kako to, da je kljub vsemu ostala v enem kosu? Vsekakor: veliko ideologije je bilo potrebne, da ni razpadla in da je ostala v enem kosu. Res veliko. Ogromno. Ideologija je morala biti tu res ideologija, še zlasti če pomislite, koliko ideologije je bilo potrebne, da je skupaj stala Sovjetska zveza. Ali pa Jugoslavija. In dobro veste, kdaj je začela razpadati Jugoslavija: v trenutku, ko je oznanila konec ideologije. Ko je torej rekla: zavrzimo ideologijo, patos, fraze, floskule - čas je, da se moderniziramo! Ko je Jugoslavija zavrgla floskule, je razpadla. Skupaj jo je držal prav skupek ideoloških floskul. Ko ni bilo več ideologije, je ni imelo več kaj držati skupaj. Konec ideologije v kombinaciji s hudo gospodarsko krizo, ki je bila tedaj v zraku, je pomenil smrt Jugoslavije.
In Amerika je zdaj na tem, da postane SZ. Ali bolje rečeno, Barack Obama, ki praznuje prvih 100 dni v Beli hiši, je na tem, da Ameriko odpelje v socializem. Če vprašate desnico, potem mu je to že uspelo - Amerika je že v socializmu. Obama je socialist! Komunist! Diktator! Zakaj? Ker z ekonomskimi, fiskalnimi, političnimi, socialnimi in kulturnimi ukrepi krepi, širi in veča vpliv države! Ker zamenjuje direktorje! Ker se hoče polastiti bank, avtomobilske industrije, zdravstvenega zavarovanja! Ker zapravlja naš denar! Ker ruši kapitalizem! Ker vpeljuje socialno državo, ki podpira lenuhe! Ker nam ne pusti, da bi sami odločali o sebi! Ker vpeljuje novi »New Deal«, »Novi svetovni red« in »progresivni fašizem« in kolektivizem! Ker s tem posega v naša življenja! Ker nam s tem govori, kaj naj počnemo in kako naj živimo! Ker nas s tem »regulira«! Ker s tem ogroža našo svobodo! Jasno, svoboda je v Ameriki že od nekdaj ekonomska kategorija. Konservativno gibanje in neoliberalizem se v tej točki vedno najdeta. Ko desnica reče, da Obama ogroža svobodo, hoče reči, da ogroža ekonomsko svobodo - svobodno kroženje kapitala, svobodo trga, podjetništva in individulizma. Desnica Obamove ukrepe razglaša za »največjo ekspanzijo države v ameriški zgodovini«. Kar posledično pomeni, da je Obama največji zatiralec svobode v ameriški zgodovini. Svoboda v Ameriki bo ponovno zasijala šele, ko se bo spet vse privatiziralo, vključno z internetom. In socialnim zavarovanjem.
Desnica, ozaljšana z obveznim neoliberalnim spinom, republikanskimi operativci, molitvami finančne aristokracije in propagandnim stakatom TV-mreže Fox News, je nedavno organizirala celo »spontane« protestne shode, in sicer v sredo, 15. aprila, na tako imenovani Tax Day, potemtakem na dan, ko poteče skrajni rok za prijavo dohodnine, in obenem dan, ko tisti, ki nasprotujejo davkom, prirejajo simbolične »Čajanke« (Tea Party). Ime so dobile po sloviti Boston Tea Party: leta 1773 so se ameriški kolonisti, maskirani v Indijance, splazili na britansko trgovsko ladjo in z nje zmetali ves tovor - čaj. To pa zato, ker so morali Britancem plačevati davke, niso pa imeli nobenega vpliva na to, kako se bo ta denar porabil. Plačevali so davke, niso pa imeli predstavniške moči. No taxation without representation! Zato so se uprli.
»Bostonska čajanka« je bila kakopak uvod v ameriško revolucijo. In tudi letošnje »Čajanke«, ki jih je desnica priredila po vsej Ameriki (700 shodov), naj bi bile uvod v novo ameriško revolucijo - v revolucijo, s katero bi vrgli Obamov socializem. Ne pozabite: davki so del konservativno-neoliberalne naracije o svobodi. Davki omejujejo svobodo posameznikov, korporacij, trga in kapitala. Ergo: tisti, ki svoj denar pohlepno skrivajo v »davčnih nebesih«, ki svoje bogastvo konspirativno verižijo in ki jim je Bush za nameček še masivno znižal davke, so zdaj pridigali o tem, kako davki ubijajo svobodo in prinašajo socializem. Popolna perverzija. Če bi namreč veljalo sporočilo tiste originalne, tako rekoč državotvorne »Bostonske čajanke«, potem tisti, ki svoj denar skrivajo v »davčnih nebesih« in ki svoje bogastvo konspirativno verižijo, ne bi smeli nobene besede - niti nobenega vpliva.
Na letošnjih »Čajankah« - popolnem remiksu patriotizma, paranoje, histeričnega populizma, demagogije, konspirologije, demonologije in lunatičnega šovinizma - je bilo tako slišati, da Obama Američanom »pere možgane«, da je Obama dokaz, da je »komunistična infiltracija« v Ameriko dokončno uspela, da je Obama de facto Veliki brat. Na nekaterih transparentih je pisalo: »DC - okrožje komunizma!« Na drugih: »Konec socializma!« Na tretjih: »Naši vojaki se ne borijo in umirajo za socializem!« Na četrtih: »Socializem ni sprememba!« No, nekateri so pozivali le k staromodnemu sežigu knjig. Recimo tistih o evoluciji. Ali pa onih, ki promovirajo strpnost do drugačnih, recimo do imigrantov, magari ilegalnih, ki so itak »nevidni« manualni proletariat Amerike.
Na »Čajankah« so se zbrali ljudje, ki jim gredo na živce tako davki kot ilegalni imigranti, kar je čudno: saj ilegalni imigranti ne plačujejo davkov, ne? Čajankarji bi morali ilegalne imigrante objeti! Tako pa so raje čas zapravljali z ritualnim priseganjem in zaobljubljanjem, da od države ne bodo vzeli niti centa, da torej ne bodo izkoristili niti ene same samcate izmed benificij, ki jih ponujajo Obamovi socialni programi in stimulativni paketi. Kajti to bi bil socializem! Tega pa so skušali s svojo »čajno revolucijo« zrušiti. Njihovi slogani so bili le nadaljevanje tiste konservativne retorike, ki svari, da Obama že ustanavlja »prevzgojna taborišča« - točno, taborišča, v katerih bo Američane prevzgojil v socialiste. In kako bo to storil? S pomočjo Service Acta, zakona, ki ga je lani sprejel kongres, in to z zajetno, prepričljivo večino, zdaj - v rokah diktatorja Obame - pa naj bi postal orodje socialistične prevzgoje in dokaz, da Amerika postaja »nacija sužnjev«. Kaj predvideva ta zakon? Tole: ustanovitev orjaškega civilnega korpusa prostovoljcev, ki naj bi pomagali tistim, ki so pomoči potrebni, recimo invalidom, bolnim, revnim, vojnim veteranom, tistim, ki jim v šoli ne gre, ali pa onim, ki hočejo imeti »zelena«, ekološko učinkovita prebivališča. Toda hej, ta pomoč je vladni program! Pomeni: diktat. Pomeni: suženjstvo. Pomeni: konec svobode. Pomeni: socializem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.