Staš Zgonik

 |  Mladina 21  |  Družba

Naredite mi to deželo gensko (ne)spremenjeno

Kaj sledi sprejetju zakona o soobstoju gensko spremenjenih rastlin?

Najmlajši protestnici in njuna izdelka

Najmlajši protestnici in njuna izdelka
© Borut Krajnc

Državni zbor je prejšnji četrtek, po pričakovanjih, s 45 glasovi za in osmimi proti potrdil zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin (GSR) z drugimi kmetijskimi rastlinami. Zaklon zapolnjuje pravno praznino na področju GSR in določa stroge omejitve za gojenje. Pred glasovanjem je sicer bilo nekaj »drame«, saj si je poslanska skupina SDS zaželela 45-minutni odmor, da bi se lahko posvetovali, vendar to na koncu ni spremenilo ničesar. Zakon je bil sprejet po nujnem postopku. Razprave tako rekoč, razen predstavitve stališč poslanskih skupin, ni bilo.
Na dan sprejemanja zakona se je pred poslopjem državnega zbora zgodil protest proti uvajanju GSR v slovensko kmetijstvo, ki sta ga organizirala Združenje za zdravo Slovenijo in društvo za biološko dinamično gospodarjenje Ajda Vrzdenec. Po elektronski pošti je dan prej zaokrožilo vabilo na protest, v katerem je pisalo, da poslanci sprejemajo zakon o uvajanju GSO (gensko spremenjenih organizmov) v slovensko kmetijstvo. Naj ponovimo - zakon ne uvaja GSO v slovensko kmetijstvo. Zakon dejansko omejuje uvajanje GSR, ki bi bilo brez zakona, zaradi na evropski ravni veljavne zakonodaje, dejansko lahko neomejeno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.