Vanja Pirc

 |  Mladina 26

Z objektivom nad modo

Matjaž Tančič, tisti slovenski fotograf, ki se je na Googlovem fotografskem natečaju med 3600 prijavljenimi študenti fotografije z vsega sveta uvrstil med najboljših šest in si s tem izboril razstavo v priznani Saatchi Gallery

Ena od fotografij, s katerimi je pristal med finalisti na natečaju Google Photography Prize. Serija podvodnih fotografij je nastala v zdravilnem centru v Londonu v okviru študija modne fotografije na London College of Fashion

Ena od fotografij, s katerimi je pristal med finalisti na natečaju Google Photography Prize. Serija podvodnih fotografij je nastala v zdravilnem centru v Londonu v okviru študija modne fotografije na London College of Fashion
© Matjaž Tančič

Začelo se je brez kakšnih posebnih pričakovanj. 26-letni slovenski fotograf in zdaj le še občasni Mladinin sodelavec Matjaž Tančič, ki študira modno fotografijo na London College of Fashion, je na spletni strani fakultete opazil novico, da Google za študente fotografije z vsega sveta pripravlja fotografski natečaj Google Photography Prize. Nagrade so se zdele mamljive. Najboljših šest bi si prislužilo razstavo v eni najpomembnejših londonskih galerij Saatchi Gallery, najboljši med njimi po izboru strokovne komisije pa še 5000 funtov ter pogovor s priznanim fotografom in fotoreporterjem Martinom Parrom. Matjaž je izbral nekaj modnih fotografij s podvodnimi motivi in prijavo oddal zadnji dan, malo pred polnočjo.
Pred tremi tedni je zazvonil telefon. Poklicala ga je gospodična iz podjetja Google in mu sporočila, da so ga med 3600 kandidati iz 84 držav, ki so se prijavili na natečaj, izbrali med 36 polfinalistov. »To je bil čisti šok,« se spominja Matjaž. A sledil je še večji šok. Google je izbor šesterice, ki se bo uvrstila v finale, prepustil uporabnikom interneta in tudi tem so v oči padla ravno njegova dela. Še enkrat ga je poklicala gospodična z Googla in mu sporočila, da se mu je uspelo prebiti tudi med šest finalistov. S tem je bil avtomatično povabljen na razstavo v Saatchi Gallery.
Matjaž pravi, da je že velikokrat sodeloval na natečajih in da se zaveda, da na izbor vplivajo številni dejavniki, od razpoloženja do osebnega prepričanja žirije. »Gotovo ne gre le za to, kako dober fotograf si, ampak moraš imeti tudi malo sreče. A če sem imel, ko sem prišel med 36 polfinalistov, morda veliko srečo, bi se moral zdaj zahvaliti neverjetni podpori iz Slovenije. Če nimaš tako velike podpore med sodelavci, prijatelji in mediji ter če nisi doma ravno iz Slovenije, kjer je za razliko od Londona, kjer se vsak dan dogaja kaj velikega, to opazna stvar, ti kaj takšnega po mojem ne more uspeti,« je le nekaj ur po drugem klicu z Googla navdušeno, a presenetljivo prizemljeno utemeljeval svoj dosežek. Zdelo se je, da je skoraj pozabil pomisliti na to, da so bile njegove fotografije pač med najboljšimi. Zanj namreč niso glasovali le Slovenci. Na spletu je mogoče zaslediti celo japonske pozive h glasovanju zanj.
Čeprav na koncu ni dobil prve nagrade, je z uvrstitvijo več kot zadovoljen: »Moj glavni cilj je bil, da se prebijem na razstavo in to mi je uspelo. Saatchi Gallery je ena izmed top galerij v Londonu, kar pomeni, da sodi tudi med top galerije na svetu, in veselim se že, da jo bom imel lahko s krepkimi črkami zapisano v svojem CV-ju.« Prav tako ni nepomembno, da bodo njegove fotografije po končanem natečaju ostale na Googlovi aplikaciji IGoogle, kjer si jih lahko vsak uporabnik nastavi za svojo personalizirano pasico.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.