Igor Mekina

 |  Mladina 27

Bitka za Titovo dediščino

Jovanka dobila potni list in osebno izkaznico

Josip Broz Tito in Jovanka med ceremonijo ob prejemanju visokega sovjetskega odlikovanja

Josip Broz Tito in Jovanka med ceremonijo ob prejemanju visokega sovjetskega odlikovanja
© Arhiv Mladine

Jovanki Broz, vdovi nekdanjega jugoslovanskega predsednika Tita, sta po 30 letih bivanja v Srbiji brez vsakršnih dokumentov srbski notranji minister Ivica Dačić in minister za socialne zadeve Rasim Ljajić vendarle izročila prvi novi, »biometrični« srbski potni list. Jovanka se ga je zelo razveselila in pripomnila, da »sedaj lahko potuje«. Mediji so v preteklosti pogosto špekulirali o razlogih, zaradi katerih Jovanka ni imela osebnih dokumentov - po nekaterih navedbah naj bi bilo za to krivo ogromno Titovo bogastvo, ki naj bi se skrivalo na računih v Švici.
Jovanko Broz, ki je zdaj stara 84 let, so nekaj dni po smrti Josipa Broza Tita leta 1980 sredi noči izgnali iz predsedniške palače. Dolga leta je živela tako rekoč v hišnem priporu, razlogov za to pa niso oblasti nikoli pojasnile. Jovanki so bile po Titovi smrti odvzete skoraj vse osebne stvari. Vdova je leta 1984 sodišču dostavila seznam stvari, ki jih je posebna komisija po tridnevnem »popisu«, med katerim so na silo odprli tudi vrata njene spalnice, preprosto odvzela. Jovankin seznam je bil narejen po spominu, na njem pa je bilo okoli tisoč predmetov, ki so bili podarjeni osebno Titu in njegovi soprogi. Toda decembra 1985 je tedanja skupščina SFRJ v treh dneh sprejela zakon o upravljanju stvari v družbeni lasti, ki so vezane na življenje in delo Josipa Broza Tita, ki je določal, da Tito ni imel nikakršne osebne lastnine, pač pa je bila vsa njegova lastnina - družbena.
Jovanka se kljub temu še spomni nekaterih stvari, ki brez dvoma pripadajo družini. V Politiki je potrdila, da je Tito za življenja dobil več kot sto jugoslovanskih ali tujih odlikovanj, in ta po zakonu pripadajo družini. Samo red zmage, ki ga je Tito prejel od Brežnjeva, naj bi bil vreden milijon dolarjev. V knjižnici je tudi dragocena zbirka različnih znamk, v Muzeju Matije Gubca pa je ostala zbirka Titovega orožja, lovskih pušk, pištol, mečev, sabelj. Poleg tega Jovanka zahteva še hišo v Dobanovcih, darilo Srbije, ter konje in kočije z vgraviranim posvetilom, Titovo rojstnodnevno darilo iz Đakova. V garažah je ostalo pet osebnih avtomobilov, in sicer rolls-royce (darilo Slovenije), bel cadillac (darilo Hrvaške) in svetlo moder »lincoln«, darilo izseljencev iz Kanade, Titova pa sta bila še »fičo«, darilo delavcev Zastave, in Zastavin karavan, prirejen za lov. Na Jovankinem seznamu je tudi več slik, nekaj preprog, vinogradi v Kumrovcu, na bančni knjižici Beograjske banke pa je Tito ob smrti razpolagal s 600 milijoni nekdanjih dinarjev. Na seznamu je še osem zlatih ur, 19 zlatih obeskov in priveskov, 12 zlatih pasov, sponk, brošk in gumbov, 37 zlatih ogrlic, 36 zlatih in platinastih zapestnic ...
Bitka za Titovo dediščino bo zagotovo še dolga. Medtem si je mogoče za samo evro in pol na razstavi v Muzeju 25. maja v Beogradu ogledati številne predmete, podarjene Titu, ki so bili doslej skriti v trezorju. Na razstavi Smrt v trezorju je na ogled 4500 neprecenljivih eksponatov, na primer kamenje z meseca, kip Ozirisa, Stalinovo poveljniško sabljo in tudi številne slike, ki so jih slovenski umetniki podarili dosmrtnemu predsedniku Jugoslavije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.