Borka

 |  Mladina 27  |  Kultura  |  Plošča

J Dilla: Jay Stay Paid

2009, Nature Sounds

Detroitski producent J Dilla (za mamo James Yancey) je sodil med najbolj inovativne, po smrti pa je tudi eden najbolj izpostavljenih in skoraj čaščenih hiphop izvajalcev zadnjih let. Je eden redkih, ki jo povsem legitimno odnesejo na underground in mainstream sceni. Produciral je podzemne in tudi že precej popaste izvajalce, pred leti pa je ustanovil skupino Slum Village in leta 2005 skupaj z Madlibom pod imenom Jaylib izdal eno od plošč desetletja, Champion Sound. Sledil je sijajni samostojni kolažni album Donuts, ki je izšel sedmega februarja 2006, torej le tri dni, preden je Dilla po dolgem boju z redko boleznijo umrl.
Ker je zadnja leta, ki jih je preživel večinoma po kalifornijskih bolnišnicah, ogromno produciral, je bilo jasno, da bo kar nekaj materiala še priplavalo na površje in da se bo okoli tega dotlej nezvezdniškega beatmakerja kmalu ustvaril pravi posthumni kult. Dilla je največ produciral za druge, njegovi samostojni albumi so se vsuli šele po smrti. Zadnja tri leta so nas dobesedno zasipavali z Yanceyjevim materialom in tako je bila smiselnost 'nove', pete plate vprašljiva. Dodatne pomisleke je spodbudilo to, da gre za kompilacijo oziroma kar rekonstrukcijo in sestavljanko skic, ki jih je Dilla večinoma delal, ko je bil že hudo bolan in v bolnišnici, nekaj materiala pa seže celo nazaj v leto 1998. Kuratorja albuma sta Jamesova mama Maureen Yancey in legenda Pete Rock, ki ga je Dilla sicer omenjal kot enega največjih vzornikov. Pete Rock je za ploščo dokončal beate, izbral goste in vse skupaj zapakiral v ohlapno formo nekakšne radijske oddaje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.