Borut Mekina

 |  Mladina 28

Tudi to je Slovenija

Trpinčenje zaposlenih, poniževanje mater z majhnimi otroki, tožilsko toleriranje sovražnega govora, prepoved nakupa nepremičnin za Rome, preziranje zdravljenih alkoholikov, deložacije družin

Različni bregovi: urad varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik trdi, da tožilstvo pri preganjanju nestrpnosti ni dovolj aktivno, iz urada Barbare Brezigar pa odgovarjajo, da pri varuhinji podcenjujejo delo državnih tožilcev.

Različni bregovi: urad varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik trdi, da tožilstvo pri preganjanju nestrpnosti ni dovolj aktivno, iz urada Barbare Brezigar pa odgovarjajo, da pri varuhinji podcenjujejo delo državnih tožilcev.
© Matej Leskovšek

Leta 2008 je bila brezposelnost najnižja v zadnjih 15 letih. To je bil čas hiperbolične gospodarske rasti, ko so podjetja v Sloveniji že drugo leto zapored prikazovala ogromne dobičke. Čeprav bi lahko sklepali, da so bile razmere za zaposlene idealne, takšne, kot si jih danes lahko samo želimo, je sodeč po zadnjem poročilu varuhinje človekovih pravic ta teza zmotna. Prav na vrhuncu tržnega gospodarstva je bil slovenski delavec bolj nezadovoljen kot kadarkoli prej. V uradu so celo zapisali, »da pojavnost oblik trpinčenja na delovnem mestu narašča«. Zaposleni so se utemeljeno pritoževali nad grdim ravnanjem nadrejenih, govorili o slabih odnosih na delovnem mestu in o zlorabi zdravstvenih podatkov ali pa so se pritoževali invalidi in bolni delavci, nad katere so šefi poslali detektive. Število pobud zaradi kršenja človekovih pravic iz dela se je leta 2008 povečalo kar za četrtino.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.