Jure Erznožnik

 |  Mladina 29  |  Družba

Lakomna dedinja

Najbogatejša Evropejka, Liliane Bettencourt, naj bi se bila 62-letnemu (!) »boy toyu« in njegovima pajdašema pustila pretentati za milijardo evrov premoženja. Njena hči je vložila tožbo zoper neznanega storilca zaradi suma zlorabe materine »šibkosti«.

Čeprav se je 62-letni François-Marie Banier ob prigovarjanju Louisa Aragona, enega od utemeljiteljev nadrealizma in pariškega dadaizma, in zaradi osebnega prijateljstva z mecenoma Pierrom Cardinom (čigar osebni predstavnik za stike z javnostjo je še danes) in Pierrom Bergéjem (dolgoletnim življenjskim spremljevalcem Yvesa Saint-Laurenta) s književnostjo začel ukvarjati že konec šestdesetih let prejšnjega stoletja, ga sodobna francoska kulturna javnost bolj kot romanopisca in avtorja gledaliških del pozna kot fotografa, slikarja in nosilca stranskih vlog v gledaliških igrah in na filmu. Kot fotograf se je proslavil predvsem s serijo črno-belih portretov neznancev, pozirali pa so mu tudi Samuel Beckett, Vladimir Horowitz, Isabelle Adjani, Johnny Depp, Sophie Marceau in drugi. Poleg tega, da je izdal sedem romanov in tri gledališka dela, je v zadnjih dvajsetih letih razstavljal v pariškem Centru Georges Pompidou, rimski vili Medici, v Moskvi, Berlinu, Tokiu, Buenos Airesu in drugod. Čeprav medije že nasploh zanima tudi zato, ker je znana osebnost in član mednarodne visoke družbe, je tokrat posebno zanimanje zbudil zaradi nekaj deset let trajajočega prijateljevanja z dedinjo kozmetičnega imperija L''Oréal Liliane Bettencourt, po Forbesu najbogatejšo Evropejko. Njena edina hči Françoise Bettencourt Meyers ga namreč obtožuje, da je 86-letno, več kot deset milijard evrov »težko« diskretno žensko, katere fotografije in posnetki skoraj ne obstajajo, v nekaj letih prepričal, da mu je v obliki različnih daril, čekov in življenjskih zavarovanj podarila skoraj milijardo evrov - po plačilu davkov naj bi mu bilo ostalo kakih 500 milijonov. Šlo naj bi za dragocene slike Mondriana, Picassa in Matissa, ki naj bi jih bila Banierju podarila, da bi v ulici Servandoni v šestem pariškem okrožju, na idealni lokaciji med trgom Saint-Sulpice in Luksemburškimi vrtovi, v hiši, kjer v ločenih stanovanjih domujeta tudi njegov dolgoletni prijatelj, igralec Pascal Greggory in Banierjev domnevni 35-letni ljubimec, uspešen fotograf in urednik Martin d''Orgeval, uredil muzej, katerega glavna mecenka naj bi bila gospa Ker se cenim. Mediji so sprva, konec leta 2007, ko je Meyersova po smrti očeta vložila ovadbo proti tretji osebi, natolcevali, da je ostarela in »duševno onemogla« milijarderka pač popustila pred čari »mladega« Banierja in njegove očarljive, a koristoljubne druščine, saj so jih paparaci nekajkrat zalotili med potikanjem po jugu Francije, na festivalu v Avignonu, denimo, kjer naj bi bila madame nekaj dni bivala na posestvu svojega varovanca.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.