Fašizem ali revolucija?

Zakaj Slovenija izgleda kot dežela, ki jo je oplazila višnjeva repatica - in zakaj izgleda kot dežela, pred katero je še vsa preteklost

/media/www/slike.old/mladina/il_repatica.jpg

© Tomaž Lavrič

Če bi vas zdajle vprašal, česa vsega si sodobni politik ne more privoščiti, bi verjetno našteli kopico stvari. Toda v resnici si lahko sodobni politik vse te stvari brez težav privošči. Le ene si ne more privoščiti - da skuša kdo nanj narediti atentat. Zakaj? Ker sodobno politiko predobro poznamo, ker poznamo njeno obsedenost z ratingi in vztrajanjem na oblasti, ker ne verjamemo uradnim verzijam in ker se zavedamo cinizma, arogance in makiavelizma sodobne politike ali, bolje rečeno, ker smo se zaradi cinizma, arogance in makiavelizma sodobne politike že davno prelevili v skeptike. Nad vsakim atentatom ali poskusom atentata avtomatično obvisi senca dvoma.
Kako to, da mogočnim ameriškim tajnim in obveščevalnim službam 11. septembra 2001 ni uspelo povezati vseh točk - in kako to, da je vse točke uspelo povezati mali slovenski policiji? Ko so prijeli Hrvata, ki naj bi bil načrtoval atentat na premjeja Pahorja, sem si rekel: kje so zdaj vsi tisti slovenski konspirologi, ki verjamejo, da je Svetovni trgovinski center zrušil Bush? Pričakoval sem konspirološki dvom o uradni verziji. Pa nič. Čudno. Pričakoval sem vprašanje: je Hrvat delal sam ali je imel pomoč? Je imel pomoč na hrvaški ali slovenski strani? Je bil le patsy? So mu oprali možgane? Mar ni šlo za stravmatiziranega, šokiranega vojnega veterana, idealnega za »vodenje« in »žrtvovanje«? So bili vpleteni trgovci z orožjem? Je bil »atentat« voden z naše strani? Mar ni Pahor nujno potreboval ratingov? Mar ni bil ravno na tem, da ga v stranki zrušijo? So Hrvatovo priznanje izsilili z waterboardingom? Je bil »atentat« voden z obeh strani? Je hrvaška vlada potrebovala dobro pretvezo za korak nazaj - za popuščanje Sloveniji? Je hrvaška vlada »žrtvovala« atentatorja, da bi Hrvate omehčala in jih pripravila na koncesijo Sloveniji, ker je to edini način, da pridejo v EU? Mar niso Sanaderja tik pred »atentatom« zamenjali z »mehkejšo« premjejko? Je Sanader ob »odstopu« namerno stopnjeval protislovensko retoriko, da bi bila ta mala »predstava« verjetnejša in da bi Hrvati lažje kupili nujnost otoplitve odnosov s Slovenijo? In tako dalje. Konspirologi bi nam lahko v teh kislih časih sladkali pozno v noč, pa nam niso. Škoda.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.