Veljko Njegovan

 |  Mladina 30  |  Kultura  |  Plošča

Urban & 4: Hello!

2009, Croatia Records

+ + + +

Po dolgo napovedovanem albumu Merkur/Negativ si je Urban s svojo četverico znova premislil in posnel popolnoma drugačen material. Podobno, kot se je zgodilo z njegovo predzadnjo ploščo Retro< (2004), je ustvaril popolnoma nove pesmi in jih strnil v izredno dodelano kolekcijo, plod dolgoletnega ustvarjanja in temeljnih premislekov, značilnih za perfekcionizmu zavezanega Damirja Urbana. Gre za rezultat odločanja znotraj benda, ki je podkrepljeno z novimi idejami in ustvarjalnimi izbruhi. To ni nič čudnega, saj je zasedba pogosto na koncertnih turnejah in prebije veliko časa skupaj ter očitno deluje kot enoten ustvarjalni stroj; to je dobro čutiti na do sedaj verjetno najzrelejši plošči. Otrovna kiša (1996) je tiho napovedovala (predvsem zaradi zelo šibke medijske pojavnosti) preboj svežega, modernejšega odnosa do ustvarjanja in dojemanja sodobnih glasbenih tokov, Žena dijete (1998) pa je utrdila Urbana kot vrhunskega avtorja, ki mu je uspelo obdržati hkratni sloves alternativnega in mainstreamovskega glasbenika, najprej na hrvaški, nato pa tudi na drugih glasbenih scenah nekdanje Jugoslavije. Čas tranzicije je bil za Urbana uspešen, a je kljub temu negativno vplival na njegovo ustvarjalnost, ne pa tudi na uspešnost. Na albumu Retro< se je zasedba vrnila k bolj organskemu, bazičnemu rockovskemu zvoku z največjim poudarkom na Urbanovem izrazitem, sugestivnem vokalu in Urban se je nekoliko poglobil v svoja intimistično-lirično-refleksivna besedila, album Hello! pa je še bolj poglobljen, po producentski in glasbeni plati dovršen izdelek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.