|  Mladina 31  |  Kultura

revolver

Marsovski jugo festival - Konec poletja se obeta prvi Mars-Zagreb-Ljubljana Transeurope Festival. V Zagrebu bodo 18. in 20. septembra nastopili Let 3, TBF, Morso, Kandžija, Diskurz in Elvis Jackson, v Ljubljani pa 19. septembra poleg skupin Let 3, TBF, Morso, Elvis Jackson in Diskurz še I.C.E. Leta 2010 bo festival tudi v Sarajevu.

Vino, film in kri- V Ljutomeru bo od 10. do 15. avgusta potekal 5. Grossmannov festival filma in vina, s poudarkom na žanru grozljivke. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji znanstvene fantastike, eksploatacije, trasha, udarnih glasbenih dokumentarcev in animacije. Srhljiva bosta nemški underground horror avtor Jörg Buttgereit in italijanski velemojster eksploatacije Ruggero Deodato, gledali pa se bodo kratki filmi Slobodana Šijana. Letošnja posebnost bo Zombi parada - 105 zombijev za 105 let filma, ko bodo na zadnji dan festivala Ljutomer preplavile horde živih mrličev.

Kazen za 30 pesmi
- Joel Tenenbaum, ameriški študent, ki je priznal, da si je z internetnimi uporabniki na spletu delil 30 pesmi, je fasal kazen 675.000 dolarjev, kolikor naj bi znašale avtorske pravice 30 pesmi. 25-letnik je drugi Američan obsojen zaradi ilegalnega posedovanja zaščitene glasbe na spletu in eden od 30.000 spletnih uporabnikov, ki so bili oglobljeni zaradi aktivne uporabe programa Kazaa. Če bo sodba postala pravnomočna, bo mladenič razglasil bankrot, denar od kazni pa si bodo razdelile glasbene založbe, ki naj bi jih študent oškodoval.

Muzejske gate
- Belgijci so odprli enega bizarnejših muzejev - gre za muzej spodnjega perila, katerega pobudnik je kontroverzni umetnik Jan Bucquoy. Ta je za najvrednejši razstavni kos označil spodnjice belgijskega finančnega ministra Didiera Reyndersa, poleg spodnjega perila so na ogled tudi Bucquoyeve slike slavnih osebnosti s spodnjicami na glavi; med drugim je upodobil Johna F. Kennedyja, Margaret Thatcher, Adolfa Hitlerja in Nicolasa Sarkozyja.

Kino Šiška se vrača - Od 18. do 25. septembra bo v Centru urbane kulture Kino Šiška otvoritveni teden, v okviru katerega se bodo zvrstili koncerti (Laibach, Juno Reactor, Jon Spencer, Bambi Molesters), Yu Go! (festival skupin iz ex-Jugoslavije), premiere plesnih predstav, performansov, modna revija studia Oktober in druge kulturne poslastice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.