Jure Aleksič

 |  Mladina 33  |  Družba

Halo Bing?

Dušan Cunjak - tiskar, založnik, pesnik, antikvarski mogul in balkanski Delboy

/media/www/slike.old/mladina/profil_maksimalnodusan_cunjak__2_b5.jpg

© Borut Peterlin

Kolikor toliko redni pohajkovalci po ljubljanskih ulicah ga vsaj na videz itak že poznajo: droben suhljat lik iz Alana Forda, vedno v gibanju, ponavadi na kolesu - antikvarski tajkun na patroli med dobičkonosnimi franšizami. Danes ima po vsej Sloveniji nič manj kot deset antikvariatov, prej je prodajal na premični stojnici, ki je praviloma stala blizu Name ali na Čevljarskem mostu. Teh let se danes spominja s silno nostalgijo, saj je imel s tisto malo stojnico bistveno manj skrbi in zgage kot danes z vsedržavnim imperijem, pa je tudi takrat s svojo patentirano kombinacijo laskanja in podjebavanja prodal več robe kot danes Lidl in Hofer skupaj. Da je v tej naši sivi grapi resnično barvit lik, vreden Magnusa in Bunkerja, se očitno zaveda tudi sam. Njegovo prvo vprašanje, ko sem ga kontaktiral, je bilo: »Moja življenjska zgodba za Mladino ... Ampak to bo najbrž bolj en tak strip, a? Samo kdo me bo risal?«
Sam sem ga spoznal pred kakimi desetimi leti, ko je hodil ob torkih zvečer v zaprašeno šišensko telovadnico z nami medijskimi tipi igrat mali nogomet. Celo v tistem gozdu levih nog in sploh ne pivskih trebuhov je takoj po prvi tekmi zaslovel zaradi svoje totalne nogometne nesposobnosti, maltene motoričnega debilizma ... pa vendar, pa vendar je vztrajal, si postavil šotor v nasprotnikovem kazenskem prostoru in čakal, da ga je žoga začela hoteti. Sicer se je ni nikoli naučil štopati, je pa vedno stal na pravem mestu ali pa je morda v ravno pravem trenutku naredil impresivno baletno pirueto, da se je zadeva od njega po treh bizarnih deflekcijah nekako odkotalila v gol. Pozoren opazovalec se je lahko od njega marsičesa naučil: vedno je prišel med prvimi, vedno je igral v spodnji majici in sčasoma je postal še najbližje, kar je tista družba imela podobnega golgeterju. V slačilnici nas je potem vedno znova znal razvedriti s kako sijajno štorijo - recimo o tem, kako je svojčas pisal tekste za svojega idola Seada Memića Vajto ali kako mu je nedolžnost vzela ''cíganska žena'', izgovorjeno s poudarkom na i.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.