Veljko Njegovan

 |  Mladina 33  |  Kultura  |  Plošča

Jónsi & Alex: Riceboy Sleeps

2009, Parlophone

+ + +

Björk je s svojo nekdanjo skupino The Sugarcubes napovedala invazijo islandske popularne glasbe že ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja in potem tudi utrdila njen status z uspešno solokariero na prelomu tisočletja, skupina Sigur Rós pa je v novem tisočletju prevzela primat med islandskimi glasbeniki. Po izvrstnih ploščah, ki jih je skupina izdala pri neodvisni britanski založbi Fat Cat (Ágaetis Byrjun), jo je uspeh pripeljal do multinacionalke EMI. Pri njej je doslej izdala dva redna albuma in eno dvojno kompilacijo z zdaj že razvpitim dokumentarcem Heima. Po lanski izdaji nekoliko neposrečenega, za merila te skupine podpovprečnega albuma Með suð í eyrum við spilum endalaust se tokrat s projektom Riceboy Sleeps oglaša pevec Jónsi Birgisson, ki je v duetu s svojim partnerjem Alexom Somersom dejaven že nekaj let.
Riceboy Sleeps je pravzaprav ime njunega umetniškega projekta, ki sta mu poleg likovne komponente dodala še glasbeno. Ta je letos prvič zagledala luč sveta z uvrstitvijo skladbe Happiness na kompilacijo Dark Was The Night, sedaj pa imamo priložnost prisluhniti kolekciji devetih skladb, zapakiranih v skrbno zdizajniran ovitek. Kako zveni izlet Jónsija Birgissona iz matične skupine?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.