Užaljeni Izrael

Motijo ga obtožbe o trgovini z organi Palestincev

Švedski dnevni tabloid z domnevno najvišjo naklado Aftonbladet se je prejšnji teden razpisal o tem, da izraelski vojaki ugrabljajo mlade Palestince, jih pobijajo in njihove notranje organe prodajo na črnem trgu. Kot so navedli pisci te 'ekskluzive', naj bi se takšni incidenti dogajali že od leta 1992. Težko je reči, kaj je Aftonbladet napeljalo k objavi tega članka, saj časnik za navedeno ni priložil nobenih dejanskih dokazov. Mogoče to, da so v ZDA pred tedni razkrinkali skupino podkupljivih mestnih svetnikov v New Jerseyju in poleg njih še pet rabinov, ki so obtoženi trgovanja s človeškimi organi?
Kakorkoli, izraelski politiki so pričakovano na nogah in zahtevajo odziv švedskih oblasti. Predsednik desničarske vlade Benjamin Netanjahu je dejal: »Navedbe v švedskih medijih so nezaslišane. Ne pričakujemo opravičila, pričakujemo obsodbo.« Ker uradni Stockholm odgovarja, da se ne bo vtikal v pravico do svobode govora, so izraelski politiki Švedsko opomnili, da tudi med holokavstom ni posredovala, članek v Aftonbladetu pa primerjali s srednjeveškim širjenjem sovraštva do Judov.
Pa začnimo. Nobenih dokazov ni, da izraelski vojaki pobijajo Palestince zavoljo njihovih organov. Obstaja pa cel kup dokazov, da so vojaki v ofenzivi na Gazo Palestince nediskriminatorno pobijali, da so jih uporabljali za živi ščit, da so urbana naselja napadali s kemičnim orožjem beli fosfor, da so večkrat bombardirali šole pod zaščito OZN, v katere so se zatekli begunci, in tako dalje skoraj brez konca. Sila čudno, da jih ob vsem tem moti neki članek v švedskem tabloidu.
Kar se tiče ugrabljanja mladih Palestincev, pa je britanski BBC na začetku avgusta objavil pričanje nekdanjega izraelskega častnika Erana Efratija, ki je pred petimi meseci zapustil vojsko. Je eden izmed redkih, ki si upajo spregovoriti o zločinih svoje vojske, a še zdaleč ni edini. Pričal je: »Pobereš palestinskega otroka, ga vkleneš, mu daš prevezo čez oči, ves se trese ... Včasih mu vkleneš tudi noge, včasih tako močno, da ustaviš pretok krvi. Ne ve, kaj se bo zgodilo z njim. Ve, da smo vojaki s puškami in da ubijamo ljudi. Morda misli, da ga bomo ubili. Pogosto lulajo v hlače, sedijo tam in se polulajo ter jočejo. Toda v glavnem so tiho. Nikoli nisem aretiral mlajšega od devet let, toda tudi tisti, nekaj let starejši, so vsi delovali kot otroci. Aretirani so kot odrasli. Ko je vklenjen, ga lahko udariš, lahko pljuneš vanj ali ga brcneš. Res ni pomembno. Vsak vojak na zasedenih območjih vam lahko pove takšno zgodbo.« Izrael bi moral biti ena izmed zadnjih držav, ki lahko pridigajo o holokavstu.
In če smo že pri tem, vatikanski časopis L'Osservatore Romano je pred dnevi poročal, da so ZDA in Velika Britanija vedele za Hitlerjev načrt za iztrebljenje Judov, pa niso storile nič. Zanimivo, ob tem ogorčenih odzivov Izraela ni bilo zaznati.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.