Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 34  |  Kultura  |  Film

Teksaški pokol z motorko

Tobe Hooper Marilyn Burns, William Vail, Gunnar Hansen, John Dugan

/media/www/slike.old/mladina/dvdteksaki_pokol_z_motorko.jpg

 

Strašni, šokantni, prelomni, hudo vplivni original! Ameriški turisti, fantje in punce, ki potujejo skozi zakotni del Teksasa, zavijejo na napačno cesto. In še preden dobro kriknejo, jih že ni več. Pridejo v enem kosu - odidejo v koščkih. Ne, v Teksasu nihče ne sliši njihovih krikov. Njihov rabelj je mesarska družina, groteskna zrcalna verzija tipične ameriške družine, sicer velika žrtev recesije, ki se je po zaprtju lokalne klavnice, v kateri je združevala delo, prelevila v kanibala. Svoje žrtve podirajo kot živino (z macolo), jih obešajo na kavlje, Leatherface (Gunnar Hansen), najbolj dementni član te dinastije, pa jih tudi žaga, jasno, z motorko, kot kose mesa. Ko kapitalizem odpove, ljudje mutirajo v kanibale. Kar pa ne preseneča: teksaška družina, ki izgleda kot parodija idealne ameriške družine, ameriškega predmestnega piknika in ameriškega razrednega boja, se že od nekdaj preživlja z mesom. Torišče groze, terorja in norosti je kraj, ki so ga razvoj, modernost, kapital, trg in avtoceste zaobšli, vukojebina, ki je obtičala Bogu za hrbtom, kot slepi členi evolucije, progresa, modernizacije in socialnega darwinizma, kot morasti tehnološki višek. Teksaški pokol z motorko je sporočal: prvič, družina je pošast, drugič, narava je zlo, tretjič, svoboda je paranoja, četrtič, rajski Heartland je smrt, ki čaka, da se obleče v kožo tistih, ki pridejo mimo, petič, dom je klavnica, in šestič, kanibalizem je le skrajna oblika kapitalizma, ultimativna oblika kapitalističnega izkoriščanja »človeka po človeku«, perverzija želje po posedovanju in konzumiranju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.