Deja Crnović

15. 10. 2009  |  Mladina 41  |  Politika

Mateja Sušnik

Soorganizatorica protestnega shoda študentov Fakultete za socialno delo

/media/www/slike.old/mladina/tintervjusunik_mateja_bk.jpg

© Borut Krajnc

Zakaj ste organizirali protestni shod?

> Ker si študentke in študenti fakultete za socialno delo že od aprila prizadevamo za sistemsko rešitev nevzdržne situacije v pripravništvu pri socialnem varstvu. Ob vstopu na trg dela se namreč srečujemo z nekaterimi omejitvami: v skladu z 69. členom zakona o socialnem varstvu smo dolžni, preden postanemo strokovni delavci na centrih za socialno delo, opraviti pripravništvo in strokovni izpit. Ker pristojno ministrstvo teh pripravništev ne razpisuje in ne financira, socialnovarstvene organizacije pa ponavadi nimajo svojih sredstev, da bi plačale pripravnika, mnogo naših diplomantov ne more opraviti pripravništva.

Katere institucije nudijo opravljanje pripravništva?

> Po zakonu o socialnem varstvu je za to pooblaščena Socialna zbornica Slovenije, ki mora spremljati in izvajati pripravništvo. Zbornica se o pripravništvu dogovarja z izvajalci, kot so varstveno-delovni centri, domovi za starejše, nevladne organizacije in druge ustanove.

Zahtevate samo 150 pripravniških mest, zakaj ne toliko, kolikor je na leto diplomantov?

> To je najnižja možna ustrezna številka, seveda pa bi potrebovali več mest. Ne gre samo za tiste študente, ki bodo diplomirali letos, ampak tudi za tiste, ki so diplomirali pred leti, pa še niso imeli priložnosti opraviti pripravništva.

Danes ste bili pri ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku. Kaj vam je obljubil?

> Obljubil nam ni ničesar, razen da se bo delo v delovni skupini nadaljevalo. Povedal nam je, da vse odgovornosti ne moremo prevaliti na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, da so tu tudi drugi akterji in naj se obrnemo tudi na njih. Skratka, nič konkretnega, z njegovimi odgovori nismo zadovoljni in akcijo bomo nadaljevali.

Svetlik naj bi tudi svetoval univerzi, naj razpiše manj mest na Fakulteti za socialno delo, če so potrebe po njihovih diplomantih tako majhne.

> Tudi to je izjavil, a se študenti s tem seveda ne strinjamo, saj ocenjujemo, da so potrebe na trgu delovne sile po našem poklicu dovolj velike.

Kako diplomanti trenutno rešujejo to težavo?

> Večinoma so še vedno iskalci zaposlitve ali pa sprejmejo delovno mesto, ki zahteva nižjo izobrazbo, kot jo imajo. Po januarskih podatkih zavoda za zaposlovanje je po 69. členu zakona o socialnem varstvu, ki ureja vse diplomante fakultete za socialno delo in tudi druge poklicne profile, 846 nezaposlenih, od tega jih je 209 prvih iskalcev zaposlitve.

Boste nadaljevali akcijo?

> Glede na to, da danes nismo dobili nobenih konkretnih obljub, bomo akcijo nadaljevali. Študentska organizacija Slovenije poziva vse študente s podobnim problemom, naj se združijo, in mislim, da se bomo do novega leta zbrali, potem pa ponovno organizirali enoten, večji shod, ki bo zajemal vse fakultete, kjer je potrebna ureditev pripravništva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.