Darja Kocbek

15. 10. 2009  |  Mladina 41  |  Ekonomija

Kalkulator: Kratke novice

Brez nagrade

Stečajna upraviteljica družbe IUV Nataša Gibičar Toš si ne zasluži nagrade v višini slabih 190 tisoč evrov, je odločilo višje sodišče. Ta nagrada po presoji sodišča ni sorazmerna z delom, ki ga je opravila, hkrati pa bi tako visoka nagrada še zmanjšala stečajno maso, iz katere bodo poplačali delavce. Višje sodišče je ugodilo dvema zaposlenima v vrhniški usnjarni, ki sta zahtevala razveljavitev nagrade. O višini nagrade bo znova odločalo okrožno sodišče, po novem pravilniku so nagrade stečajnim upraviteljem omejene na največ 80 tisoč evrov.

Krka bo plačala

Krkina nemška hčerinska družba TAD Pharma je z imetnikom patenta za olanzapin sklenila izvensodno poravnavo. Krka je kršila poslovna pravila za uporabo patenta, ker je prodajala zdravilo Zalasta, ki vsebuje olanzapin. Vrhovno sodišče je odločilo, da ta patent v Nemčiji ostaja v veljavi. Za škodo, ki jo je imetnik patenta utrpel zaradi prodaje Zalasta v Nemčiji, so določili kazen v višini 2,8 milijona evrov.

Energetsko učinkovitejše hiše v Posočju

Posoški razvojni center (PRC) bo sodeloval v mednarodnem 2,9 milijona evrov vrednem projektu Enerbuild, ki je namenjen povečevanju energetske učinkovitosti na področju gradnje in rabe objektov. Sofinancira ga Evropski sklad za regionalni razvoj. Kot so sporočili iz PRC, bodo največ časa namenili energetskemu ocenjevanju javnih in zasebnih objektov, primerjavi standardov, izobraževanju strokovnjakov ter pilotnim akcijam na območju šestih sodelujočih partnerjev iz Slovenije, Avstrije, Italije, Francije, Nemčije, Švice. V Posočju bodo pripravili izobraževanje za arhitekte, projektante in obrtnike s področja gradnje pasivnih hiš. Izkušnje alpskih držav namreč kažejo, da je poznavanje tehnologije gradnje objektov s standardom pasivnih hiš velikokrat omejeno le na posameznike, za uspešnost projektov pa je nujna usklajenost med projektantom, izvajalcem in investitorjem.

Elektronsko cestninjenje za tovornjake leta 2012

Elektronsko cestninjenje brez ustavljanja za tovorna vozila in elektronsko vinjeto za osebna vozila bo Slovenija uvedla leta 2012, piše v akcijskem načrtu, ki ga je ministrstvo za promet poslalo v vladno in koalicijsko usklajevanje. Evropska komisija pa je objavila odločbo o določitvi glavnih tehničnih specifikacij in zahtev, ki so potrebne za vzpostavitev enotnega evropskega elektronskega cestninjenja (EETS).V njej je predvidela uvedbo EETS za tovorna vozila, ki so težja od 3,5 tone, minibuse in avtobuse v treh letih, za osebna vozila pa v petih letih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.