Jure Aleksič

 |  Mladina 41  |  Kultura

Stud-io

Zasluženo slavje nogometnih herojev, ki pa bi si zaslužili bistveno boljšo javno televizijo

Mislim, da lahko DJ Keku končno oprostim za izpad Maribora proti moldavskemu Zimbruju. Kakšno olajšanje. Po svoje je sicer travmatično čez noč izgubiti najbolj hvaležnega grešnega kozla vseh časov, a pod črto je pri srcu toplo. Matjaž: respect. Nazaj vzamem pet sedmin vsega, kar sem o tebi kadarkoli grdega rekel.
Kako lepo, da Katančeva sedaj že napol mitološka era ni bila samo anomalija. Ob tem, kar je nenadoma spet žlahtno klena reprezentanca pokazala proti Poljski in Slovaški, se zazdi, da Slovenci nemara vseeno smo in bomo nogometna nacija. Res je, da smo imeli lahko skupino in da so nam bili sodniki naklonjeni, a ob triumfu teh vrlih novih fantov se lahko zaradi mene vseeno mirno pogovarjamo tudi o kakšni kolektivni doživljenjski renti, pa kolikor je bila ta ideja že bizarna, ko je šlo za Primoža Kozmusa.
Želel bi si samo, da bi imeli Kekovi komandosi tudi svoji srčnosti in zrelosti dostojen nacionalni forum: da bi torej živeli v državi, kjer je državna televizija podobna vsaj nekemu minimumu minimuma. Kje sploh začeti s kritiko sobotnega fijaska? Okej, morda tule: pa zakaj sploh pošiljati Urbana Lavrenčiča na Slovaško, če je tam očitno samo zato, da po tekmi postavi po dve vprašanji Keku in Korenu? Kje so slike rajajoče slačilnice, kje so posnetki slavečih tribun, kje so tiste osnovne vizualne LEGO kocke, ki jih narod potrebuje za konstrukcijo nekega vsaj za silo spodobnega mitosa? Mislim, če se za naš denar tja dol pošilja ekipo samo za dva kratka pogovorčka, potem naj jih pač raje naredijo po Skypu ... Še posebej, ker je na TVS očitno povsem sprejemljivo, da med analizo po tekmi posnetke posameznih šans rola kar Saša Jerkovič s svojega laptopa in se pri tem seveda kardinalno moti.
Nadalje: pa v kaki lagodni kameni dobi to živijo ustvarjalci našega športnega programa, da jim ni treba ob povzetku ostalih rezultatov kvalifikacijskih tekem več kot uro po zaključku prikazati niti enega samega gola - NITI ENEGA SAMEGA?!?!?! In če smo že pri tem: pa kdo je vendar v studio nabobnal na kup vse te medle anti-goste in kdo je postavljal ta groteskno pusti set, ki bi se ga najbrž potiho sramoval še NK Apnar, če bi mu ga pripravila lokalna televizija ob uvrstitvi v drugo slovensko ligo?!
Mislil sem, da je športni program nacionalke dosegel večno dno, ko je pred leti Primož Gliha edini v studiu pravilno napovedal izid finala SP in za nagrado dobil škatlo Paris piškotov ... A očitno je poslanstvo TVS predvsem v tem, da herojsko vedno znova išče nova dna. Človek si lahko samo želi, da bi se gnilemu mastodontu s Kolodvorske zgodil kak lastni DJ Kek - kajti če bi trenutni selektorji imeli trohico vizije in osnovne človeške spodobnosti, bi v sekundi zamenjali predvsem same sebe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.