Max Modic

 |  Mladina 43

Kmetske slike

Kako se je javni zavod RTV Slovenija vpisal med promotorje resničnostnega šova Kmetija slavnih in zakaj bi nas to moralo skrbeti

Maja P. s porneso La Toyo, metabiologom Arturjem Šternom in transseksualko Salome, tremi najbolj moralno oporečnimi stanovalci Kmetije slavnih.

Maja P. s porneso La Toyo, metabiologom Arturjem Šternom in transseksualko Salome, tremi najbolj moralno oporečnimi stanovalci Kmetije slavnih.
© Arhiv Pop Tv

»Gospd Max Modic, ne gledam Kmetije, soprog je ne gleda, naši otroci je ne gledajo, naši znanci je ne gledajo, torej je ne gledajo ''vsi'', verjetno pa je večina Slovencev in ljudi, ki take oddaje gledajo in se torej za večino lahko reče, da so dno, boljša beseda zanje je srbska ''ološ''. Žal! Ni dvoma, da bo njih število naraščalo z ozirom na prizadevanja primitivcev, ki jh nihče noče zaustaviti. Gospoda Šterna vabim na deželo, kjer mu bodo ponudili lopato za premetavanje zemlje in se stavili z njim, da bo, mini dedec kot je, že po prvih dveh minutah omagal in prosil za pijačo. Še veliko novinarskih genijalnosti vam želijo bralci Žurnala.« Takole gre nepodpisano pismo (z vsemi tipkarskimi in slovničnimi napakami vred), ki me je čakalo med pošto v uredništvu Mladine. Le s čim sem si ga prislužil, sem tuhtal, saj že dolgo ne sedim v nobeni komentatorski komisiji, zadolženi za razglabljanja o likih in delih udeležencev kakega resničnostnega šova, ki so s pogodbo o sodelovanju prostovoljno podpisali, da se za toliko in toliko tednov in mesecev odrekajo pravici do zasebnosti. Potem sem se vendarle spomnil.
Pred časom sem za brezplačnik Žurnal izjavil - in to je bilo za nameček še natisnjeno na naslovnici -, da Kmetijo slavnih gledamo vsi, ker smo pač ljudje voajerska bitja, o čemer na vsakem koraku obstajajo številni empirično preverljivi dokazi. No, potem pa se od nekod pojavi interesna skupina v obliki neke anonimne soproge, moralno oprte na svojega soproga, njune otroke in njihove znance, ki se čuti dolžna poudariti, da sem jih s količinskim zaimkom ''vsi'' po krivici omenjal. Hudo. Si lahko predstavljate stopnjo osebnostnih motenj nekoga, ki potem, ko nekje sliši Kdor ne skače, ni Slovenc, kupi kuverto in plača poštno znamko samo zato, da bi sporočil, kako on ne skače, pa je kljub temu Sloven''c - in se pri tem niti ne podpiše? Da, to so tiste prave zatohle usedline družbe, ki jih vsako leto na plano naplavijo resničnostni šovi in njihova priljubljenost med televizijskim občinstvom. Prav neverjetno je, koliko morale, vzgoje, ozaveščenosti, dobrih namenov, odgovornosti in skrbi za otroke, bližnje in nebogljene prileze izpod kamnov psihopatologije slovenske vsakdanjosti vsakič, ko na komercialni televiziji štarta kak resničnostni šov. Naravnost fascinantno je, kako hitro se v jedru samozvane moralne sredine najde konsenz za rešitev vseh nakopičenih družbenih problemov: trenutno je treba ukiniti Kmetijo slavnih, in vse bo drugače, vsi bomo boljši, lepši, pametnejši, skrbnejši in odgovornejši. Televizija bo naenkrat postala vzgojnejša, ker se nihče ne bo nag sprehajal pred kamero. Programske vsebine bodo neoporečne, ker pred kamero ne bo nihče po fužinsko preklinjal, kot to počne Salome. In starši bodo mirno spali, ker jim nihče ne bo nalagal silne obveznosti, da svojim mal-
čkom razlagajo, kaj v senu počneta La Toya in Artur in kaj slednji počne z njenimi mlečnimi žlezami.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.