Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 45  |  Kultura  |  Film

Matador

Pedro Almodovar Antonio Banderas, Assumpta Serna, Nacho Martinez

/media/www/slike.old/mladina/dvd45matador.jpg

 

Pedro Almodovar v Matadorju, psihotrilerju s twistom, ne pušča nobenega dvoma: seks je jezik, ki ga govorimo vsi, toda ni ga čez seksualno vzburjenje, ki ga občuti matador, ko si stoji iz oči v oči z bikom. Bik morda sluti, da bo umrl in da bo to njegov zadnji seks - in tudi matadorja obletavajo podobne slutnje kot bika. Če se film dogaja med bikoborci, običajno pomeni, da nam hoče povedati nekaj o mazohističnem, patološkem, avtodestruktivnem odnosu med erosom in tanatosom. Hej, še celo Hemingway je hotel nekaj takega reči v romanu Sonce ponovno vzhaja. Diego Montes, alias El Maestro, ki ga igra Nacho Martinez, je nekdanji matador, ki je bližnje srečanje z bikom komaj preživel, tako da je zdaj »upokojen«. Ker comeback ne pride v poštev, se preživlja kot mentor mlajših bikoborcev, med katerimi je tudi Angel (Antonio Banderas), ki pa ima, kot ugotovi El Maestro, hude težave z ženskami - in seksom. Da bi Angel, obseden z mamo in katoliškimi transfiguracijami mame, dokazal, da je »pravi moški«, posili El Maestrovo punco - še več, da bi dokazal, da je »pravi moški« svoje posilstvo celo prijavi policiji. Za dobro mero prizna še nekaj umorov, ki jih sicer ni zagrešil, toda to je v njegovih očeh, kot kaže, ultimativni dokaz, da je »pravi moški«. Ko njegov primer prevzame odvetnica (Assumpta Serna), ki nima nič proti bikoborskim orgazmom, začnejo vsi skupaj iskati fatalno seksualno situacijo, ki bi odtehtala matadorjevo soočenje z bikom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.