|  Mladina 46  |  Kultura

Revolver

Bližje novemu muzeju? - Ljubljana naj bi marca 2011 dobila novi Muzej sodobne umetnosti. Tako vsaj napovedujejo na ministrstvu za kulturo, kjer so v torek podpisali pogodbo o začetku prenove in gradnje novega muzeja na Metelkovi 22. Ta naj bi po prenovi že obstoječega objekta in postavitvi prizidka skupno obsegal 6000 m2 površin. Načrt za prenovo je delo arhitekturnega biroja Groleger, obnovo bo izvajalo Gradbeno podjetje Grosuplje, skupna vrednost projekta pa je dobrih 8,8 milijona evrov.

Cvetličarska vrnitev - Ta vikend svoja vrata po krajšem premoru ponovno odpira znano ljubljansko koncertno prizorišče Cvetličarna, tokrat z delno prenovljeno ekipo in obljubami o izboljšani infrastrukturi. Otvoritveni vikend bo v petek začela skupina Generation X, v soboto pa Peter Pleser & Pleasure Groovers s posebnim gostom Samirjem Maslom. Že za naslednji četrtek pa načrtujejo Soul Activation z Rokom Golobom.

Nagrajeni Dar Fur - Film Maje Weiss in Toma Križnarja Dar Fur - Vojna za vodo je na mednarodnem filmskem festivalu dokumentarnega okoljevarstvenega filma Ecozine, ki je potekal od 6. do 15. novembra v Zaragozi v Španiji, prejel nagrado za najboljši dokumentarni film.

Melodije Bliska in Nevihte - V četrtek, 26. novembra, bosta splitska novinarja in pisatelja Boris Dežulović in Predrag Lucić v ljubljanskem KUD Franceta Prešerna uprizorila pesniški kabaret, sit-down komedijo in veseli performans Melodije Bljeska i Oluje (Melodije Bliska in Nevihte). Predstava, ki nosi ime po operacijah v času vojne na Hrvaškem, že tretje leto navdušuje občinstvo po nekdanji Jugi, sicer pa obuja smešne in grenke spomine na že ugasli časnik Feral Trubune. Vstop je brezplačen.

Odprijateljiti
- Beseda leta 2009 je “odprijateljiti” oziroma v angleškem izvirniku “to unfriend”. Tako se je odločila založba Oxford University Press oziroma njeno osebje, ki sestavlja Novi Oxfordov ameriški slovar. Beseda leta, ki jo sicer izberejo vsako leto, naj bi najbolje odražala razpoloženje v tekočem letu, in tokrat ga, kot kaže, najbolje opiše možnost, da nekoga na socialnem omrežju Facebook izbrišemo s seznama prijateljev in ga tako odprijateljimo. Med finalisti sta bili letos še besedi “netbook” (manjši prenosnik) in “sexting” (dopisovanje prek SMS-sporočil z nekom v upanju, da bo to vodilo v spolne odnose).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.