Kljukasti križi na FDV

In kaj o tem meni vodstvo fakultete

Simbol nacizma na stranišču fakultete

Simbol nacizma na stranišču fakultete
© Arhiv Mladine

Nedavno se je na Fakulteti za družbene vede zgodil incident - med razpravo o »novem strateškem konceptu Nata« so nekateri študentje obramboslovja fizično obračunali s tistimi študenti, ki so mirno protestirali zoper »militaristične diskurze, ki v univerzitetnem prostoru nimajo kaj iskati«. V predavalnici je bilo nekaj prerivanja, mirovniške študente pa sta pred poslopjem FDV nadlegovala še dva obramboslovca, eden od njiju naj bi bil član skupine Tu je Slovenija. Skupina 23 profesorjev in asistentov je vodstvu FDV poslala protestno pismo, v katerem med drugim opozarja na pojav neonacistov na fakulteti, »ki pod lažnimi maskami domoljubja širijo nacistično propagando in novačijo za svoje nacistične organizacije. Obstajajo indici, da so med vodilnimi člani teh organizacij tudi naši študentje.« Čeprav pri skupini Tu je Slovenija trdijo, da želijo le povečati domoljubje in ohraniti kulturno dediščino, na njihovi spletni strani preberemo: »Priseljenci ne bogatijo naše družbe, ampak jo predvsem hromijo in če ne bomo storili nič proti, bo na koncu prišlo do tega, da nam bodo vzeli lastno državo!«
Na FDV sicer ugotavljajo širjenje nacističnih simbolov in gesel. Prejeli smo fotografije šolskih klopi in sten v toaletnih prostorih, porisanih s svastikami ter popisanih z gesli: »Kdor preganja nacional socializem, preganja nacionalsocializem v sebi«, »Tudi nacizem je delavski sistem, v nacizmu bi sindikati prosperirali«, »Tudi v demokraciji mora biti prostor za antidemokrate in rasiste« in podobno.
Zaposleni, s katerimi smo se pogovarjali, zatrjujejo, da bodo na vodstvo FDV stopnjevali pritiske, naj kaj stori v zvezi s tem vprašanjem. Za zdaj mu očitajo, da se ne odziva dovolj ali sploh ne. V vodstvu fakultete odgovarjajo, da »smo proti vsakršni nestrpnosti, saj gojimo kulturo strpnosti in kulturnega dialoga«, v zvezi z neonacističnim grafitom na stranišču pa, da ga je »fakulteta takoj odstranila in javno objavila sporočilo, da dejanje ostro obsoja, kot tudi vsakršno drugo obliko neofašističnega ter neonacističnega ravnanja«.
Grafitiranje kljukastih križev in podobnega je sicer kaznivo dejanje širjenja nestrpnosti. Pravilnik o disciplinski odgovornosti študentov Univerze v Ljubljani je na tem mestu jasen. Med hujše kršitve so med drugim zajeta »dejanja, ki imajo znake kaznivih dejanj in se preganjajo po uradni dolžnosti«, med lažje pa denimo »neprimeren odnos do študentov, mentorjev«. Predvidene kazni za kršitve so opomin, ukor ali začasna izključitev z univerze. V zvezi s kljukastimi križi pa v vodstvu pravijo, da so si in si bodo prizadevali »da toleranca do tovrstnih aktivnosti ostane nična«, a dokler to početje ne bo raziskano in sankcionirano, se bo najverjetneje še naprej širilo po zidovih ter klopeh in blatilo ugled FDV.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.