|  Mladina 48  |  Kultura

Revolver

Nova UGM - V Mariboru so se le začeli pripravljati na projekt evropske kulturne prestolnice, ki se jim obeta leta 2012. Nedavno so tako objavili natečaja za ureditev nabrežij reke Drave in novo brv čeznjo, pripravili pa so tudi mednarodni arhitekturni natečaj za gradnjo nove Umetnostne galerije Maribor. Ta naj bi v prihodnje poleg zbirke slovenske moderne in sodobne vizualne umetnosti gostila tudi otroški muzej, center kreativne industrije, arhitekturni center, gostinske prostore in podzemno garažo. Zmagovalne rešitve bo komisija, ki jo vodi direktor Tate Liverpool Christoph Grunenberg, predstavila marca.

Kuzle are back! - Kultna punk skupina Kuzle bo po 30 letih izdala svoj prvi album Še pomnite Kuzle, tovariši?, ki naj bi izšel januarja 2010.

Wikipedia je najvplivnejša - Indeks vplivnosti, imenovan ://URLFAN, s pomočjo beleženja omemb na blogih računa vplivnost spletnih strani, ne da bi pri tem meril njihovo obiskanost. Tako se je letos že drugo leto zapored izkazalo, da je najvplivnejša stran Wikipedie v angleščini, ki ostaja največkrat citirana spletna stran uporabnikov socialnih spletnih omrežij in blogerjev. Drugi najvplivnejši je portal You Tube, tretji Flickr, sledijo pa še Twitter, Google, Myspace in Facebook, ki je letošnji debitant, IMDB, New York Times in domača stran podjetja Apple.

Jazzovska 15-letnica
- Znani ljubljanski lokal Jazz Club Gajo praznuje 15-letnico, ki jo bo 4. decembra obeležil s koncertom DOM Big Banda pod vodstvom Braca Doblekarja in pevke Nine Strnad.

Zaporniško twittanje
- Pred časom je na spletnem socialnem omrežju Twitter veliko zanimanja požel pisatelj Roger Avary, z oskarjem nagrajeni soscenarist kultnega Tarantinovega filma Šund. Avary, ki je bil septembra obsojen, da je med vožnjo pod vplivom alkohola povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrl njegov prijatelj, je namreč prek Twitterja podrobno sporočal, kaj v zaporu počnejo njegovi sojetniki in pazniki. Izkazalo se je, da tam v resnici ni preživel niti ene noči, saj je kazen prestajal zunaj zapora. A zdaj, ko je zakuhal afero, so se oblasti odločile, da bo moral v “pravi” zapor. Bo tudi zdaj twittal?

Še ena naj beseda
- Ko smo že pri Twitterju: organizacija Global Language Monitor je besedo Twitter razglasila za najpogosteje uporabljano besedo leta 2009. Prehitela je tudi besedi Obama in H1N1.



 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.