Max Modic

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Knjiga

Romeo Štrakl: The Who - Zgodba o zbirateljstvu

Subkulturni azil, Maribor 2009, 15 €

+ + + +

/media/www/slike.old/mladina/knjigathe_who.jpg

 

Prvo poglavje tele zgodbe o zbirateljstvu se je začelo že leta 2002, ko s(m)o redki izbranci prejeli plošček z naslovom The Who - 25 let mojega WHOizma, s katerim je Romeo Štrakl - grafični oblikovalec in stripovski avtor, ki je s stripom Točno opolnoči, junija 1988 objavljenim na straneh Mladine, resno vznemiril generalštab takrat že zelo nervozne JLA - javnosti razkril svojo drugo veliko ljubezen: lik in delo rock velikanov The Who. Omenjeni plošček ni bil neko doma zapečeno posvetilo, marveč je šlo za čisto pravi CD, ki ga je Romeo v slavo gospoda Townshenda in kompanije sam zasnoval, oblikoval, posnel, stiskal, zapakiral ter obogatil z zajetno knjižico faktov in insajderskih podatkov. Skratka, ljubiteljski artefakt par excellence, ki bi moral vsakega kolikor toliko resnega ljubitelja te britanske skupine pripeljati do orgazma. »Tistega davnega leta 1977 sva si s prijateljem (oba petnajstletnika) ogledala film Tommy v mariborskem kinu. Udarilo me je direkt v glavo, šus je bil tako močan, da ga čutim še danes,« je avtor zapisal v uvodu in dodal, da je zbiranje plošč benda The Who postalo neizbežno, ugotovitev, da niso vse plošče z istim naslovom enake, pa je zbirateljstvo le še podžigalo. Kako lep občutek je to, vemo le tisti, ki muziko še zmeraj raje doživljamo v obliki albumov oziroma celovitih glasbenih produktov kot pa v formi virtualnega mp3 paberkovanja. »In pri pravih zbirateljih je s tem tako, da se zbirka polni praktično do konca življenja, pri nekaterih pa s potomci še daleč naprej. Seveda pa opis ostane kot dokument, ki je lahko osnova za nadaljnje arhiviranje podatkov, predvsem pa zanimivo branje za tiste, ki se v zbirateljstvo šele podajajo,« piše Štrakl v knjigi, ki po sedmih letih zgledno zaokroži tisto, kar je bilo zastavljeno na kakopak zbirateljskem ploščku. In to je to. Lep dokaz, kako koristne in spodbudne so lahko obsesije. Štraklova diskografska biografija je namreč prva knjiga v slovenskem jeziku o skupini The Who.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.