Erik Valenčič

 |  Mladina 50

Otroci ekstremisti?

Britanska policija išče muslimanske skrajneže po otroških vrtcih

Britanski časopis The Times se je dokopal do tajnega policijskega memoranduma, ki dokazuje, da policija v imenu boja proti terorizmu vzpostavlja nadzor že nad otroškimi vrtci, pri čemer jo zanima predvsem, ali otroci muslimanskih staršev že v najzgodnejših letih kažejo kakršne koli znake islamskega radikalizma. Gre za del vladne protiteroristične strategije Preprečevanje nasilnega ekstremizma, ki davkoplačevalce na Otoku stane okrog 4 milijarde evrov na leto. Nadzor nad otroki poteka dvotirno. Policisti na lokalne skupnosti in vzgojitelje v vrtcih naslavljajo prošnje »v upanju, da nas boste obvestili o osebah različnih starosti, za katere menite, da so ekstremisti ali da so izpostavljeni ekstremizmu. Radikalizaciji je oseba lahko izpostavljena že pri štirih letih.« Dogaja pa se tudi, da policisti, posebej izurjeni za prepoznavanje znakov radikalizma pri otrocih, obiskujejo vrtce in zbirajo podatke o najmlajših.
Nevladni Inštitut za rasne odnose se je pozanimal, kako to dejansko poteka. Predstavnik inštituta Arun Kundnani je takole povzel pogovor z enim izmed policijskih častnikov: »Zatrdil mi je, da so kazalci radikalizma pri otrocih, če ti rišejo bombe ali če govorijo, da so vsi kristjani slabi, ali če verjamejo v islamsko državo. Dejal je tudi, da se je pomembno osredotočiti na najmlajše, da se bodo ti kasneje zavedali, o čem je neprimerno govoriti v šoli.« Skupni imenovalec številnih kritik nadziranja muslimanskih otrok je, da bo ta ukrep pripeljal samo do nadaljnje alienacije v Veliki Britaniji živečih muslimanov. Najbrž je res težko normalno živeti v družbi, če veš, da si nenehno pod lupo. In tvoji otroci s tabo vred.
Čeprav policija vztraja, da pri vsem skupaj ne gre za vsesplošno vohunjenje za muslimani, je preveč primerov, ki dokazujejo nasprotno. Časopis The Guardian je oktobra na podlagi prejetih uradnih dokumentov poročal, da vlada izrablja strategijo Preprečevanje nasilnega ekstremizma za množično zbiranje podatkov o muslimanih - od njihovih političnih nazorov do duševnega zdravja, družabnih navad, spolnih aktivnosti itd. Številne mladinske organizacije morajo, da bi dobile finančna sredstva, poročati o svojih članih, ki so muslimani, med drugim tudi to, kje se zadržujejo v prostem času. Posamični primeri so še posebej skrb zbujajoči: nekega študenta je predavatelj ovadil »oblastem«, ker se je na fakulteti udeležil javnega posveta o Gazi. Izkazalo se je, da ni islamski skrajnež. Devetletnega dečka je neka šola v vzhodnem Londonu prijavila policiji, ker naj bi bil kazal znake ekstremizma. Vir je Guardianu zatrdil, da so dečka »deprogramirali« ...
Kar se dogaja, ni zgolj teptanje osnovnega človeškega dostojanstva, temveč je tudi prilivanje olja na ogenj verskih fundamentalistov, ki pri novačenju privržencev naštete primere uporabljajo kot dokaz pokvarjenosti in zahrbtnosti zahodne družbe. Res je, da so fundamentalisti, ampak Zahod je pogosto tisti, ki se jim po vsej sili trudi dati prav.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.