Borut Mekina

 |  Mladina 50

Zdravstvo na intenzivni negi

Borut Miklavčič, minister za zdravje na Kliniki za nuklearno medicino

Borut Miklavčič, minister za zdravje na Kliniki za nuklearno medicino
© Borut Krajnc

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je nedavno v sporočilu za javnost zapisal, da zahaja zdravstvena blagajna v »resne likvidnostne težave«. Finančno zdravje slovenskega zdravstva se ne slabša zgolj zaradi krize, torej manjših vplačil v blagajno zaradi naraščanja števila brezposelnih, ampak predvsem zaradi plačne reforme Gregorja Viranta. Masa za plače v zdravstvu, so sporočili iz ZZZS, naj bi se zaradi omenjene reforme povečala za kar 40 odstotkov in ne denimo za približno 20 odstotkov, kot so doslej napovedovali na ministrstvu za javno upravo. Skupaj na leto ZZZS pobere okrog 2,238 milijarde evrov, omenjeno dodatno zvišanje plač pa pomeni dodatnih 309 milijonov evrov odhodkov, zaradi česar se bo ZZZS v prihodnjem letu tudi zadolžila za okrog 73 milijonov evrov.
Zdravstvena reforma, s katero naj bi ta problem rešili, je za zdaj v defenzivi. Potem ko jo je vlada pompozno v sklopu reformnih projektov napovedala že pred letom dni, je bil prvi izmed serije zakonov, zakon o zdravstveni dejavnosti, minuli teden umaknjen z dnevnega reda zasedanja Ekonomsko socialnega sveta. Glasno mu nasprotujejo predvsem zdravniki. Toda največje trenje med različnimi interesnimi skupinami utegne povzročiti drug zakon, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo veliko bolj konkretno posegel v zdravstvene pravice in obveznosti. Konec koncev želi vlada na njegovi podlagi najti nove finančne vire za zdravstvo ali pa »racionalizirati« določene pravice, kot je denimo pravica do bolniškega nadomestila. Ukrepi, o katerih bo verjetno več znanega v začetku prihodnjega leta, naj bi »prizadeli« do 60 tisoč ljudi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.