Staš Zgonik

 |  Mladina 51  |  Ekonomija

Top flop: Krizno uravnoteževanje

Zunanjetrgovinski primanjkljaj Evropske unije se je v prvih treh četrtletjih letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za več kot polovico, z 205 milijard na zgolj 90 milijard evrov. Znižanje primanjkljaja je predvsem posledica zmanjšanega uvoza energentov zaradi zmanjšane ekonomske aktivnosti. Celotni uvoz je bil v prvih devetih mesecih 2009 za 26 odstotkov nižji kot v enakem obdobju lani, nižji pa je bil tudi izvoz, za 19 odstotkov. Največji padec izvoza (-36 %) je zabeležila Finska, najnižjega pa Irska (-1 %). Uvoz je najbolj padel v Litvi (-42 %), najmanj (-19 %) pa v Nemčiji in na Malti. Slovenski izvoz je padel za 22, uvoz pa za 28 odstotkov. V prvih devetih mesecih lani smo beležili zunanjetrgovinski primanjkljaj v višini 1,4 milijarde evrov, letos pa smo imeli 0,1 milijarde presežka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.