Veljko Njegovan

 |  Mladina 51  |  Kultura  |  Plošča

Buldogi: Rektospektiva 1979-1982

2009, Kapa Records

+ + + +

Buldogi znova v direktni družbeno angažirani drži, s trdimi punkovskimi prijemi in z obilico duhovitosti.

Buldogi znova v direktni družbeno angažirani drži, s trdimi punkovskimi prijemi in z obilico duhovitosti.
© Miha Fras

Čeprav je medijsko poročanje o fenomenu punka na Slovenskem vrhunec doseglo že pred nekaj leti, je posledice tega početja čutiti še danes. Očitno so nostalgično obarvani članki, znanstvene razprave, razstave in šankovske debate pripeljali do tega, da se je v nekoč aktivnih akterjih slovenskega punka prebudila tista uporniška žilica, ki so jo v preteklosti kolektivno izgubljali zaradi obveznega služenja vojaškega roka ali še banalnejših razlogov. Dokaz, da uporniške drže ni mogoče kar tako zatreti, so številne reinkarnacije legendarnih slovenskih punkovskih skupin, kot sta recimo Indust-bag in Pankrti, ki sta pred kratkim s svojimi nastopi aktivno opozorili na fenomen slovenskega punka in se predstavili tudi najmlajšim generacijam. Izbruh punka v nekdanji Socialistični republiki Sloveniji se je zgodil skorajda sočasno s tistim v Veliki Britaniji, zato je bilo logično, da bo trideset let kasneje še hitreje izbruhnil sredi globalnega, z informacijami preobremenjenega sveta - v navidez liberalni, samostojni in demokratični Republiki Sloveniji. Razlog za izdajo plošče ljubljanske skupine Buldogi je torej več kot očiten: prvič, gre za skupino, ki sodi v prvi val punka na Slovenskem, kamor lahko uvrstimo še zasedbe Pankrti, Kuzle, Berlinski zid, Lublanski psi, Šund in Grupo 92. Drugič, gre za bend, ki se mu je, podobno kot večini omenjenih, zgodila krivica - nikoli mu ni uspelo realizirati albuma. Res je, da so se komadi tega benda pojavili na legendarnih kompi-lacijah slovenskega punka iz osemdesetih let, a to ni bilo dovolj. In tretjič, fantje se po toliko letih, ki so najverjetneje minila v znamenju resnih služb, družinskih obveznosti in drugih življenjs-
kih dogodivščin, želijo preprosto zabavati. Vse to, še posebej pa slednje, je očitno že iz oblikovanja ovitka albuma in samega naslova plošče: Rektospektiva 1979-1982. Plošček je idealen za vse, ki so jim všeč direktna, brezkompromisna, družbeno angažirana besedila, trdi punkovski prijemi in obilica duhovitosti. Reformirani Buldogi ponujajo kar 15 komadov iz časov, ko je bila večina članov še krepko mladoletna, kar pa ne pomeni, da niso znali kritično razmišljati, kot je razvidno iz njihovih bridkih besedil. Kompilacijski prvenec ponuja pregled delovanja ene ključnih skupin ljubljanskega punka. S skladbami, kot so Šminkerji, 14 let, Drhal in Panika, bo zagotovo sprožila val nostalgije pri sedanjih petdesetletnikih, hkrati pa bi lahko bila v opozorilo mlajšemu naraščaju, ki je bil v tranzicijskih letih sistematično oropan kakršne koli uporniške drže. Posledice tega so očiten manko svežih idej na popularnoglasbenem področju v Sloveniji, pa tudi vsesplošna nezainteresiranost in otopelost današnjih mladostnikov. Energičen prvenec z dvajsetletno zamudo.


 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.