|  Mladina 1  |  Kultura

Revolver

Podzemna Slovenija - Jamski fotograf Peter Gedei je, potem ko se je konec leta odlično odrezal na dveh španskih fotografskih natečajih, zmagal še na natečaju Poslikajmo Slovenijo (www.pictureslovenia.com). Njegova fotografija vhodne dvorane Kačne jame je bila izbrana za najboljšo med več kot 8000 prijavljenimi fotografijami.

Naj muzika - Glasbena redakcija Radia Študent je med ploščami, ki so jih recenzirali v okviru vsakodnevne oddaje Tolpa bumov, izbrala plošči leta 2009 v domači in tuji glasbeni produkciji. Med domačini je zmagal elektronski dvojec New Wave Syria (Hello, Yes), med tujimi glasbenimi izdelki pa je RŠ-ovce najbolj prepričala plošča Merryweather Post Pavillion ameriške indie skupine Animal Collective. Sledijo jim Repetitor (Sve što vidim je prvi put), Dan Deacon (Bromst), Bill Calahan (Sometimes I Wish We Were An Eagle), Dinosaur JR (Farm), Tyondai Braxton (Central Market), Stuttgart Online (Radost svakom domačinstvu), King Midas Sound (Waiting For You), Zu (Carboniferous) in Flaming Lips (Embryonic).

Laibach med najboljšimi - Ob koncu leta 2009 je tudi Classic Rock Magazine, ena od najvplivnejših britanskih revij za rock glasbo, objavila izbor najboljših oziroma najpomembnejših plošč vseh časov in v rubriki albumov industrijskega rocka za poznavalce je na drugem mestu pristala plošča Opus Dei skupine Laibach (1987, Mute Records). V izboru petih plošč so se znašli še Einstuerzende Neubauten, Skinny Puppy, Rammstein in The Young Gods. Isti album je sicer po izboru kritikov z vsega sveta uvrščen tudi v antologijo najboljših albumov vseh časov.

Skrajšana razstava
- 30. decembra bi se morala v ljubljanskem MGLC izteči razstava ustvarjalke lutkovnih animiranih filmov Špele Čadež, a se je presenetljivo končala že devet dni prej. Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, sicer producent festivala Animateka, v okviru katerega je tudi potekala razstava, se je tako med drugim odločilo zato, ker v MGLC po njihovem mnenju niso ustrezno zavarovali razstavljene scenografije in lutk iz filmov Zasukanec in Ljubezen je bolezen, zato so bila nekatera dela poškodovana, ena lutka pa je celo izginila.

Koncerta tujih zvezd - 3. marca bo v ljubljanski Hali Tivoli nastopil ameriški rap zvezdnik 50 Cent, ki bo predstavil svoj četrti album Before I Self Destruct. Že 15. januarja pa bo v Cvetličarni nastopil DMC, bivši član hip hop legend Run DMC.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.