Tomica Šuljić

 |  Mladina 1  |  Kultura  |  Plošča

Dom & Roland: No Strings Attached

2009, Dom & Roland Productions

+ + + +

V zgodovini drum and bass glasbe je razmeroma malo izvajalcev, ki bi bili prisotni od začetka tega glasbenega žanra in bi na svojih okopih vztrajali brez bistvenih sprememb osnovnega zvoka in usmeritve. Eden izmed njih je gotovo Dom & Roland. Najprej obrazložitev imena za tiste, ki niso povsem domači v elektronski oziroma jungle drum and bass glasbi: Dom and Roland sta dve imeni za enega izvajalca! Dominic Angus, kot piše v Domovem potnem listu, je sprva uporabljal digitalni sampler znamke Roland in tako je nastalo tandemsko ime človeka in stroja, s katerim se je zapisal v glasbeno zgodovino drum and bassa - ter širše. Dominic je po začetkih pri založbi No U Turn presedlal h kultni založbi Moving Shadow, po dvanajstih letih pri njej pa ustanovil svojo založbo Dom & Roland Production, pri kateri izdaja zadnjih pet let. Ob petih albumih in stotniji lastnih vinilnih izdaj je bila njegova glasba uporabljena še v nekaj videoigrah in angleških televizijskih produkcijah, bil pa je tudi producent izdelkov številnih drugih glasbenikov. Razlog za zanimivost se skriva v njegovi globoki glasbi, ki je vseskozi drugačna od tipičnega drum and bassa; potopljena je in pretopljena z značilnim anorgansko tehnološkim zvoko(vniko)m, ki bi ga glede na nekatere izmed sekvenc gladko umestili kam med Aphexa Twina in Amona Tobina. Slednji je sicer eden izmed kolaborantov v skladbi Sylo, enem izmed dvanajstih novih komadov Doma & Rolanda z albuma No Strings Attached; med preostalimi gosti pa najdemo zveneča imena kot Noisio (v udarnem komadu Tajitsu), Audia (v ironično poimenovani skladbi Peace Keeper), Roba Playforda in Hiva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.