Goran Kompoš

 |  Mladina 2  |  Kultura  |  Plošča

On Fillmore: Extended Vacation

2009, Dead Oceans

+ + + +

Vibrafon je in. To je lani na Jazz festivalu Cerkno v zasedbi Mika Reeda dokazoval Jason Adasiewicz. Takrat nas je z intenzivnim, hipnotičnim potrkavanjem zazibal v enega lepših koncertov, nič manj uspešen pa ni bil pozneje, ko ga je k sodelovanju pri novi plošči povabil eden vidnejših sodobnih trobilcev Rob Mazurek. Kako čudovito razpoloženje ust-vari vibrafon, sedaj s svojim novim, tretjim albumom dokazuje dvojec On Fillmore. In kaj ima dvojec skupnega s prej omenjenimi glasbeniki? Predvsem to, da vsi prihajajo iz Chicaga. Od tam, kjer so glasbeniki sredi devetdesetih let minulega stoletja prečili rockovska, jazzovska in elektronska izročila ter povili neko novo, chicaškemu glasbenemu miljeju lastno estetiko. Tej je v poznejših letih sicer nekoliko pošla sapa, a tisti drznejši ustvarjalci so še naprej širili svoja glasbena raziskovanja. Eden takih je tudi (vele)cenjeni producent, multiinstrumentalist in skladatelj Jim O'Rourke, ki je na prelomu milenija redno sodeloval s tolkalcem Glennom Kotchejem in basistom Darinom Grayem. Menda je bil temeljni kamen zasedbe On Fillmore položen prav v sodelovanju z O'Rourkom, sicer pa Kotche svoje bobnarsko-tolkalske kvalitete med drugim pili pri alter pop-folk-rockovski skupini Wilco, Gray pa strune svojega basa napenja tudi pri zasedbi Brise-Glace. On Fillmore je torej nekakšen stranski projekt, v katerem si dvojec dovoli več svobode in zvedavosti, bržkone pa glasbenikoma ponuja tudi večji osebni izziv. O njunem chicaškem izvoru ni nobenega dvoma. Bogato cinematično razpoloženje, ki ga glasbenikoma uspe izvleči iz forme (post)minimalističnega zvočnega snovanja, sanjavo spajanje akustičnega basa, tolkal in terenskih posnetkov, prijetno melanholično razpoloženje ... vse to so značilnosti, ki ploščo Extended Vacation postavijo ob bok tistim zanimivejšim muzikam iz vetrovnega mesta.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.