Staš Zgonik

 |  Mladina 3

Poženščeni moški

Ali moške res postopoma kastrirajo kemikalije v okolju?

Dr. Boštjan M. Zupančič, pravnik in filozof: “Feminizacija družbe je globoko perverzna posledica feminizacije moških.  Vzrok za to pa je kemija .”

Dr. Boštjan M. Zupančič, pravnik in filozof: “Feminizacija družbe je globoko perverzna posledica feminizacije moških. Vzrok za to pa je kemija .”
© Borut Krajnc

Vloga moškega v družbi se je z leti vsekakor spremenila. Nismo več tako dominantni, nismo edini, ki prinašamo hrano, medtem ko ženske skrbijo za ogenj. Ženske so prevzele pomembne vloge v družbi, razlike med spoloma se tako v socialnem kot v ekonomskem pomenu nezadržno manjšajo. Dobro, avtorju se to niti ne zdi slabo, a kaj, ko je morda tudi on že »žrtev« tega procesa. In tu ne govorimo o procesu emancipacije žensk, temveč o procesu »poženščevanja« moških. Na problem »demaskulinizacije možganov« in nevarnost »globalne pandemije patološkega narcizma« v svoji najnovejši knjigi »Prva od suhih krav« opozarja sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu dr. Boštjan M. Zupančič. Ugledni pravnik in filozof na to v intervjujih, tudi za Mladino, opozarja že dalj časa, pri tem pa kot enega od primerov navaja feminizacijo sodstva, ki je v Sloveniji več kot očitna. Poženščenega moškega Zupančič imenuje »androgin«. Ta je neodločen, neodkrit, goljufiv, nelojalen in ne zna stisniti zob ter speljati stvari do konca. Ženske ne dojema več kot objekt (poželenja), temveč kot subjekt. »Feminizacija družbe« je po mnenju dr. Zupančiča »globoko perverzna posledica feminizacije moških. Vzrok za to pa je kemija«. Točneje, šlo naj bi za posledico delovanja hormonskih motilcev, kemikalij v okolju, ki lahko z »oponašanjem« ženskih ali zaviranjem delovanja moških spolnih hormonov vplivajo na človekovo hormonsko ravnovesje. Pred kratkim si je v intervjuju za Sobotno prilogo Dela celo privoščil trditev, da je »ena tretjina ali najmanj ena četrtina mladih moških v Sloveniji sterilnih«.
Na problematiko hormonskih motilcev v Sloveniji opozarjata predvsem »okoljevarstvena upornika« Anton Komat in dr. Gorazd Pretnar. Šlo naj bi za največjo grožnjo biološkega obstoja človeške vrste. Poleg povsem značajske feminizacije, na primer s povečano skrbjo za videz, pojavom metroseksualcev itd., naj bi povzročali zmanjševanje števila semenčic in s tem povečevali moško neplodnost, odgovorni naj bi bili za vse večjo pogostnost deformacij moških spolnih organov ob rojstvu in raka na modih. Reproduktivna vloga moških in s tem moški spol nasploh naj bi bila v nevarnosti. Se torej moški poženščujemo? In so, kot se v svoji knjigi »Simbiotski človek« sprašuje Komat, spremembe že tako globoke in vpliv hormonskih motilcev že tako močan, da zaradi otopele zaznave ne opazimo grozeče nevarnosti? Članka smo se lotili z namenom ovreči zgornje trditve, dejansko pa smo po raziskovanju ugotovili, da jih ovreči ni tako lahko. Vsekakor pa jih je treba jemati z rezervo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.