Borut Mekina

4. 2. 2010  |  Mladina 5

Resnice o Patrii

Finci je ne bodo posneli, snemajo jo Slovenci

Rajko Gerič

Rajko Gerič
© Borut Peterlin

Po Sloveniji se je zadnje dni govorilo, da naj bi finska televizija pripravljala drugi del znane oddaje Resnica o Patrii, v kateri je novinar Magnus Berglund bivšega premiera Janeza Janšo obtožil jemanja podkupnine. V časopisu Delo so ta teden celo zapisali, naj bi bil drugi del Resnice o Patrii na sporedu finske televizije že marca. A kot se je izkazalo, informacija ni točna, saj sta Berglund in tudi urednik raziskovalnega programa (MOT) pri finski nacionalni televiziji Matti Virtanen zatrdila, da so svojo zgodbo že povedali in je ne nameravajo spreminjati. »MOT ne pripravlja nobene druge resnice,« pravi Virtanen, »morda jo pripravlja kdo drug, a mi o tem ne vemo nič.«
Da resnica vendarle ne bo ostala ena sama, bodo očitno poskrbeli na RTV Slovenija, kjer še vedno niso obupali nad zamislijo, da bi Fincem pokazali, kako se naredi resnično kakovosten in objektivno-zaokrožen novinarski izdelek. Z dokumentarcem Resnica o Patrii II. se tako še vedno ukvarja sam odgovorni urednik informativnega programa Rajko Gerič. Da pripravlja dokumentarec, je bilo znano že pred dvema letoma. Čeprav so medtem nekateri ta poskus že pokopali, pa je Gerič zagotovil, da je projekt še vedno zelo živ. Tudi lani naj bi bil posnel pogovore z nekaterimi sogovorniki in zbiral dokumentacijo, vendar oddaje ne bo končal, dokler ne bo znana »pika na i«, kot pravi. Piko na i sicer vedno dajo sodišča. Lahko se samo vprašamo, ali se bo zgodba s tem res končala. Kaj pa, če se črka J s sodbo ne bo strinjala in jo bo pripisala delovanju zarotniških sil?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.