Jure Erznožnik

 |  Mladina 5  |  Svet

Zloraba institucij, laži in pokrajinske volitve

Nekdanji premier Dominique de Villepin je po oprostilni sodbi v aferi Clearstream napovedal kandidaturo za predsednika republike na volitvah leta 2012. Devetinštirideset odstotkov rojakov podpira njegovo odločitev, Sarkozy pa naj bi bil pariškemu državnemu tožilcu ukazal, naj se na razsodbo pritoži.

Potem ko so Francozi, seveda tisti, ki so si to sploh lahko privoščili, med božično-novoletnimi prazniki pospravili polovico domače letne proizvodnje skoraj 20 tisoč ton mastnih račjih jeter, torej slovitega in hkrati spornega foie grasa, posrkali še kakih 400 milijonov z limonovim sokom prepojenih ostrig, zraven pa popili milijone buteljk sauterna in šampanjca ter za kolač galette, ki ga tradicionalno jedo ob svetih treh kraljih, zapravili več kot pol milijarde evrov, se zdi, da bodo tokrat božično-novoletno gostijo prebavili težje kot navadno. Saj ne, da bi jim letos bolj škodili račja in gosja maščoba foie grasa ali pa kadmij, živo srebro in svinec, s katerimi je bila med temi prazniki bera ostrig še posebej bogata, zaradi krize, ki je mnogim precej stanjšala denarnice, in zaradi reform, ki jih namerava letos izpeljati predsednik države, pa bo morda državljane kmalu po praznikih tokrat glava bolela bolj kot prejšnja leta. Čeprav gospodarski kazalci, tako kot drugod po Evropi, kažejo umirjanje negativnih gibanj iz lanskega leta, bo v Franciji leta 2010 brezposelnost še naraščala, tudi zato, ker bodo velike multinacionalke v delni državni lasti množično odpuščale in ker namerava vlada v javnem sektorju nadomestiti le vsakega drugega uslužbenca, ki bo odšel v pokoj. Tako prve zaposlitve ne bo dobilo več deset tisoč mladih šolnikov, diplomantov upravnih, družboslovnih in zdravstvenih šol.
Letošnje leto bo za Francoze prelomno še v marsičem, je zadnje, v katerem si »sme« predsednik Sarkozy pred predsedniškimi volitvami spomladi 2012 še privoščiti radikalnejše ukrepe, vendar niti letos nima na voljo celega leta, saj mu nad glavo visijo marčevske volitve v pokrajinske svete, na katerih si tako klavrnega izplena, s kakršnim so se morali njegovi zadovoljiti na zadnjih volitvah leta 2004, preprosto ne more privoščiti. Do izida drugega kroga volitev 21. marca imata zato skupaj z vlado Françoisa Fillona za resno delo zvezane roke, pričakovati je kvečjemu kak bolj priljubljen zakonski predlog in cel kup všečnih obljub. Letošnje leto pa bo moralo ponuditi odgovor na še eno ključno vprašanje francoske domače politike; proti koncu leta ali pa vsaj takoj na začetku leta 2011 bodo morali socialisti povedati, kdo bo v njihovem imenu izzival Sarkozyja na naslednjih predsedniških volitvah. Vsem skupaj in vsakemu posebej za zdaj ne kaže prav dobro.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.