Jure Trampuš

11. 2. 2010  |  Mladina 6

»O tem raje ne bi govorili«

Kaj politika misli o Mladinini peticiji in kako se vladne stranke znova izogibajo resnejšemu premisleku o politiki miru

Tovariša v orožju: Borut Pahor in Ljubica Jelušič

Tovariša v orožju: Borut Pahor in Ljubica Jelušič
© Borut Krajnc

V sredo se je malo po tretji uro popoldne pod Mladinino peticijo podpisal 5500. podpornik, malo pozneje je bilo podpisov že sto več. Ducat dni po tem, ko je Mladina objavila svojo peticijo, se je slovenska politika resnim odgovorom o vprašanjih, ki jih odpira peticija, izogibala. Peticijo je komentirala le ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, a vladne stranke so previdno molčale. Oglasili so se pri SNS in SDS, prvi so govorili o tranzicijskih bogataših, drugi so peticijo in njene podpisnike povezovali s silami, ki v preteklosti niso bile naklonjene osamosvojitvi Slovenije.
Molk vladne strani je bil pričakovan. Če bi namreč politične stranke, ki zase pravijo, da izvirajo z levice, podprle civilno pobudo o radikalni prenovi Slovenske vojske, bi nase prevzele politično tveganje. Zgodovina slovenske politike pa nas uči, da levosredinske stranke podobnih mirovniških potez niso sposobne podpreti. Nasprotno, v času kampanje za Nato se je celotna »leva« vlada postavila v bran slovenskemu vstopu v vojaško zvezo, četudi je takrat velik del javnosti temu nasprotoval. Tudi zaradi te politične odločitve je veliko volivcev začelo zapuščati nekdaj nepremagljivo LDS. Stranke so tokrat molčale, zato smo odgovore zahtevali sami. In, zanimivo, po nekaj dneh smo našli kar nekaj vladnih poslancev, ki podpirajo Mladinino akcijo.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.