Damjana Kolar

 |  Mladina 7  |  Kultura

Hamlet

Predstava enega najzanimivejših mladih režiserjev evropskega gledališča

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved07.jpg

© Dmitrij Matvejev

V Cankarjevem domu se bo 20. februarja ob 19.30 predstavilo neodvisno OKT/Mestno gledališče v Vilni z uprizoritvijo Hamleta, ki ga je režiral eden najprodornejših litovskih režiserjev Oskaras Koršunovas. Gre za izrazito avtorsko interpretacijo slovite Shakespearove tragedije, ki so jo kritiki označili za brezkompromisno, eksplicitno, resnično vizijo Hamleta. Predstava je bila premierno uprizorjena leta 2008 v okviru projekta Evropska prestolnica kulture v Stavangerju na Norveškem, pozneje pa je gostovala tudi na več mednarodnih festivalih, kot so poljski Dialog, leip-ziški Euro-scene, moskovski NET in drugi.
Več o predstavi je povedal režiser Oskaras Koršunovas: “Hamlet je najbolj aktualno delo našega časa. Hamletovi dvomi se sprva zdijo absurdni. Naše bivanje je tako udobno in prihodnost se zdi skorajda zagotovljena, a občutek varnosti je lahko nekaj zelo nevarnega. V resnici mora vsakdo od nas prihodnost iskati v sebi in ne v političnih sloganih ali oglasih. Raztrgati moramo tančico, ki zastira naše življenje, in razgaliti svojo dozdevno varno eksistenco. Preteklost marljivo načrtuje našo prihodnost. Verjamemo, da smo ušli včerajšnjim grozotam, in prizadevamo si ogniti izzivom sedanjosti in jutrišnjega dne ... Ta generacija ne živi v resničnem svetu, ampak v erotizirani iluziji. Preračunljiva je, prilagodljiva in samoobvladana. Pri tem pa ni pripravljena sprejemati odločitev, kot bi jih morali odrasli. Živi za zaveso, ki jo ločuje od resničnosti, in to zaveso je treba raztrgati.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.