Goran Kompoš

25. 2. 2010  |  Mladina 8  |  Kultura  |  Plošča

Kraški solisti: Ustanove sreče

2009, Založba Radia Študent

Zdi se, da nekonvencionalne muzike dandanes vse lažje naletijo na odprta ušesa. Najbrž gre to pripisati vse večji izpostavljenosti tistih radikalnejših glasbenih struj, ki nam širijo sluhovode, včasih pa morda tudi misel. No, iz nas ne naredijo znanstvenikov, morebiti le manj (bolj?) obremenjene posameznike. Neobremenjenega neobremenjevanja glasbenih potrošnikov se sedaj loteva zasedba Kraški solisti na plošči Ustanove sreče, ki ji sledilci tistih bolj samosvojih muzik že spogledljivo mežikajo. Pa tu ne gre za publiko, ki slepo prisega na vse, kar se odmika od konvencij, pač pa prej za publiko, željno svežih, zanimivih glasbenih vsebin. Vsled miniaturne domače podtalne glasbene scene tu seveda ne govorimo o kakšnih trumah poslušalcev, a dober glas se menda hitro širi. Tokrat iz Sežane, od koder z dada fuzijo avantrocka, jazza, folka in hrupa uradno prihaja neoprijemljivi trojec. Iz vseh teh tradicij mu uspe izluščiti nekaj povsem svojega. Skozi razgibano poigravanje s formo in z zvokom se pojavi vtis, da je zasedba zatopljena v iskanje ekspresij, ujetih nekje v zavesti široke glasbene dediščine. Kakofonično pletenje (akustičnih) atonalnih zvokov, ponekod zgoščeno v hipnotičen zvočni tok, ki namiguje tudi na studijske posege oziroma manipulacijo s posnetki, se skozi svobodnjaško improviziranje le redko opre na nastavke tem. A trojec svoje zvočno raziskovanje kljub temu opravlja osredotočeno in ne izgublja poslušalca niti v tistih najbolj abstraktnih, neoprijemljivih ekstraktih rocka, jazza in folka. Vtis »soliranja« še poudari izmenjavanje članov na pisani paleti inštrumentov: ob kitari, basu in bobnih še pihala, trobila in kakšno manj konvencionalno glasbilo. Odprt ustvarjalni postopek se najprej kaže v živem muziciranju, vendar pa očitno velik potencial odpira tudi studijski prostor.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.