25. 2. 2010  |  Mladina 8  |  Kultura

Jaka Tomc, pisatelj ...

... o svojem knjižnem prvencu, romanu Zgodba o Davidu Locku

/media/www/slike.old/mladina/pstriptiz20100207_90064.jpg

© Borut Peterlin

“Pred leti sem rekel, da bi, če bi se moral opisati v sto tisoč besedah, napisal knjigo. Dobro leto pozneje je knjiga tik pred izidom. David Locke je netipična zgodba o netipičnem ameriškem pisatelju. Veliko ljudi me je vprašalo, v kateri žanr sodi knjiga. Odgovora ni. Je fuzija več žanrov, od komedije, kriminalke, akcije, trilerja pa do roba znanstvene fantastike.
Nekoč je moje prijatelje zaskrbelo, da prevzemam lik Hanka Moodyja, junaka serije Californication. Ne bom zanikal, da je serija vplivala na moje pisanje in moje življenje, in ne mislim tajiti, da je knjiga delno avtobiografska. Po mojem mnenju se ne da ustvariti nekaj, kar ne bi vsebovalo vsaj delčka avtorja.
Nekateri pravijo, da imam blazen talent za pisanje. Jaz pravim, da ga ima vsak. Vsak je doživel nešteto stvari, o katerih lahko piše. Pa še tisti, ki jih ni, lahko piše o tem, kaj bi lahko doživel, pa ni. In bolj ko pišeš, lažje je. In nekoč se lahko usedeš na teraso, s kozarcem viskija v eni roki in cigaro v drugi, in si rečeš: ‘Pisatelj si.’”

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.