Deja Crnović

4. 3. 2010  |  Mladina 9  |  Politika

Tekmovanje v nestrpnosti

Družinski zakonik je preživel prvo obravnavo v državnem zboru, vendar za kakšno ceno?

/media/www/slike.old/mladina/druzinskizakonikfototinakosecsta.jpg

© tina kosec/sta

»S predlogom družinskega zakonika posodabljamo več kot 30 let staro družinsko zakonodajo in jo urejamo v skladu z zahtevami časa in prostora.« Tako je v torek v državnem zboru začel prvo razpravo o Družinskem zakoniku minister za delo, družino in socialne zadeve, Ivan Svetlik. Sedemurno razpravo, ki se je zvečer končala z zadostnim številom glasov poslancev, da gre zakonik v nadaljnjo obravnavo, je v medijih zasenčila obravnava ustavne obtožbe predsednika republike, ki ji je sledila, kljub temu pa je bila prva parlamentarna razprava o zakoniku zadosten razlog, da so se na spletu in v medijih spet znašli nestrpni citati nasprotnikov zakonika.
Da bo razprava »sočna«, je bilo jasno že več mesecev, tudi zaradi besed, ki so bile izrečene januarja na javni predstavitvi mnenj v državnem zboru. Razprava o zakoniku, ki obsega več kot tristo členov, je postala razprava o morali, grehu, perverzijah, predvsem pa se je osredotočila zgolj na en, vendar pomemben del zakonika: pravico istospolnih parov, da posvojijo otroka.
Ena prvih novic o razpravi na spletni strani RTV Slovenija se je glasila: Homoseksualnost, teofilija, zoofilija normalni? In na žalost je razprava v državnem zboru sledila predhodnim razpravam v medijih, le da sta tokrat Ljudmila Novak in Aleš Primc debato morala spremljati z balkona v državnem zboru, skupaj z Angelco Likovič in drugimi nasprotniki zakona, ki so se za to priložnost oblekli v enotne bledorumene majice. Gledalci na balkonu so po prvem nastopu poslanca Franceta Cukjatija planili v spontani aplavz in si zaslužili opozorilo predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, ki jih je pozval, naj ne posegajo v razpravo. Med aktivisti se je znašel tudi Stanislav Meglič, žrtev napada psov Saša Baričeviča leta 2006, in s tem potrdil taktiko nasprotnikov zakonika: izzvati razpravo o morali in vanjo vključiti vse spolne prakse, tudi tiste, ki so po zakonu kaznive.
Čeprav se je občinstvo po Gantarjevem opozorilu umirilo, se ni umiril prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, ki si je pri Gantarju prislužil dva opomina, vendar pa ga ta ni mogel povsem utišati. Razlog je bil banalen: v tistem trenutku koalicija ni imela v državnem zboru večine in ga zato ni mogla utišati z glasovanjem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.